Skip to content


Dieter Schmidt : Atlas vesmíru pro děti ☺☺☺☺

Útlá kniha pro menší děti se základními informacemi o vesmíru, Slunci, Zemi, Měsíci, ostatních planetách sluneční soustavy, výzkumu vesmíru, slavných astronomech a vědcích minulosti , UFO apod. Jsou v ní také dvě přehledové mapky se souhvězdími severní a jižní hvězdné oblohy.

Určeno: mladším dětem, úplným začátečníkům

Co je na knize dobré: Velké písmo, velké, barevné a hezké ilustrace. Malý rozsah knihy, který malé čtenáře neodradí.

Co není dobré: Některé formulace vět nejsou právě šťastné, malým čtenářům toho zřejmě moc neřeknou nebo nejsou správné. Zdá se, že některé chyby vznikly špatným překladem (například místo obvod Země na rovníku je uveden objem apod.).

Ukázky:

„Kolem Slunce obíhá po značně eliptických drahách i bezpočet meteoritů. Meteority jsou malé prachové částice zčásti s obsahem kovů nebo úlomků hornin a kamení. Zkříží-li meteority oběžnou dráhu Země, mohou se dostat do vzduchového obalu naší planety. Při následném pádu atmosférou vzniká v důsledku tření žár. Jeho působením meteorit obvykle shoří. Proto se na obloze objevuje jako jasně svítivá létavice. Tuto světelnou stopu nazýváme také „meteor”. ”

„21. července 1969 vstoupil Neil Armstrong jako první člověk na Měsíc. Se slovy: je to malý krůček pro jednoho člověka, ale obrovský skok pro lidstvo” vnořil nohu do měsíčního prachu. Poprvé tak člověk stanul na cizím nebeském tělese. Krátce po Armstrongovi vystoupil z přistávacího modulu Eagle (Orel) Edwin Aldrin. Spolu s kolegou Michaelem Collinsem se tito tři američtí astronauti v rámci expedice Apollo 11 vydali na cestu k Měsíci. Po nich přistálo na Měsíci ještě deset dalších astronautů. Při následujících expedicích Apollo 15,16 a 17 měli astronauti k dispozici dokonce i „měsíční džíp”.

Hodnocení, doporučení: Kniha je pěkná a velmi šikovná. Malé množství textu je v tomto případě vyloženě výhodou. Menším dětem, kterým knihu budou předčítat rodiče, dává prostor na to, si o přečtených věcech s rodiči popovídat. Ty starší, začínající čtenáře, zase nebude odrazovat nekonečné množství dalších nepřečtených slov. Na každé dvojstránce jednoznačně převládají obrázky nad textem. Faktické chyby v textu nejsou nijak závažné. Knihu rádi doporučujeme! (V knihkupectvích ji již neseženete, ale v knihovnách nebo antikvariátech ano.)

Další informace:

Nakladatelství: FORTUNA PRINT Praha

Rok vydání: 2003

Cena: 179 Kč – TITUL VYPRODÁN

Rozsah: 48 stránek A4

Ilustrace: velké, barevné, pěkné

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné