Skip to content


Noc na hvězdárně 1

Už jste někdy měli možnost strávit 24 hodin na nějaké hvězdárně? Pravděpodobně ne. Že nevíte, co byste tam tak dlouho dělali? Pokud se přidáte k akci Sekce pro děti a mládež ČAS, rozhodně vám nehrozí žádná nuda. První Noc na hvězdárně je naplánovaná do Pardubic, na Hvězdárnu barona Artura Krause.

Doba pro akci je velmi příznivá, o víkendu 12. – 13.6. bude Měsíc ve fázi novu a nebude rušit noční pozorování. Sraz je před hvězdárnou ve 14 hodin. Pro ty z vás, kteří společně budou chtít poobědvat v nedaleké (osvědčené) restauraci ještě o dvě hodinky dříve. Po obědě začne hlavní program. Bude opravdu bohatý. Začneme Stezkou barona Artura Krause a soutěží. Než se setmí, a to bude trvat ještě několik hodin, zahrajeme si Astro-kufr a Astro-riskuj, odlijeme ze sádry Mars a Měsíc, odpálíme sodovo-octovou raketu, vyzkoušíme si hrátky s plazmatem nebo velmi silnými magnety a zkusíme vyrobit elektřinu pomocí ovocné šťávy nebo obyčejné vody.Prohlédneme si „posla z nebes”, skutečný meteorit. Čeká nás soutěž o nejlepšího pilota kosmické lodi a procházka po Marsu ve 3D. Zbude-li nám po tom všem ještě čas, vyrobíme si vlastní sluneční filtr.

Po setmění budeme pozorovat. Začneme orientací na nebi, seznámíme se souhvězdími a nejzajímavějšími hvězdami. Nočním nebem se v současnosti toulá několik planet, ke kterým natočíme skleněné oči dalekohledů. Pokusíme se ulovit i některé jiné objekty: dvojhvězdy, hvězdokupy a mlhoviny. Koho pozorování unaví, pro toho bude připravena „spací” místnost: v ní si rozloží spacák a jakmile do něj vklouzne, může si o hvězdách a hvězdárnách nechat zdát až do rána. Pro nejvytrvalejší pozorovatele však možná čeká prémie v podobě komety… Noční pozorování prostě bude trvat tak dlouho, dokud se poslední dítko neodebere do spacáku a poslední zvídavé očko se nezavře.

Budíček pro noční pozorovatele bývá pozdní. Ani my tuto tradici nebudeme rušit. Vstávat budeme podle potřeby, nejdéle však v 11 hodin, abychom stihli sbalit a odejít na oběd – ten bude rozloučením s naší první Nocí na hvězdárně.

Ptáte se, co bude v případě, že se po nebi budou prohánět mraky a hvězda nebude vidět ani jediná? Ani tehdy nebudeme sedět nečinně kolem stolu. Hvězdy a různé další objekty si ukážeme v počítačovém programu Stellarium, podíváme se na pěkné dokumenty ať už natočené při expedicích za zatměním Slunce nebo vyrobené filmovými společnostmi. Deštivou noc můžeme zpestřit i malou „bojovkou”. Nás prostě ani déšť a nepohoda nezdolá J.

Pokud se vám náš program líbí, neváhejte a pište nebo volejte. Míst na hvězdárně není mnoho! Na setkání se těší Věra Bartáková a Petr Komárek

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné