Skip to content


Pokus osmý – model Sluneční soustavy

Stavba modelu Sluneční soustavy zabere určitě víc času, než pokusy předcházející. Výsledkem ale bude názorná pomůcka, která může zdobit pokojík malého vědce nebo malé vědkyně po dlouhou dobu.

 

Co potřebuješ:

nůžky, žlutý krepový papír, lepidlo na papír, asi metr a půl provázku, tužku, normální kancelářský papír, 1 čtvrtku A3 nebo jiný tvrdý papír (my jsme použili zadní stránku starého kalendáře), špejle, modelínu nebo modurit, dva pingpongové míčky, malé míčky  případně polystyrenové koule o průměru 10cm a 8cm (dají se koupit například v květinářství), fixy nebo nějaké barvy, tenký rybářský vlasec…

Postup:

Práci si rozvrhni na několik částí. Například tak, jak navrhujeme.

PRVNÍ DEN

1. Najdi si doma v pokojíčku nebo třeba v chodbě nebo v garáži místo, kam umístíš model Sluneční soustavy a zeptej se rodičů, zde tam nebude tvůj model překážet.

2. Prohlédni si naši tabulku. Oproti skutečnosti jsme ji trochu zjednodušili – nejde nám totiž o přesnost, ale o to, mít správnou představu o Sluneční soustavě. Číslo v prvním sloupečku tabulky udává, kolikrát je průměr Slunce nebo planety větší, než průměr Země. V druhém sloupečku je jejich vzdálenost od Slunce, opět ve srovnání se Zemí. Třetí a čtvrtý sloupeček tvoří údaje pro náš model Sluneční soustavy.

Objekt

Průměr

(v km)

Kolikrát je větší než Země?

Vzdálenosti  od Slunce

Průměr modelu Vzdálenost  pro model
Slunce 1 400 000

108x

0 1 metr

0

Merkur

4 900

⅓ Země

½ vzdálenosti Země 4 mm

70 m

Venuše

12 100

1x

¾ vzdálenosti Země 1cm

110 m

Země

12 700

1cm

150 m

Mars

6 800

½ Země

o ½ dál než Země 5mm

220 m

Jupiter

140 000

11x

5x dál než Země 11cm

750 m

Saturn

120 000

9x

10x dál 9cm

1,5 km

Uran

51 000

4x

20x dál 4cm

3 km

Neptun

50 000

4x

30x dál 4cm

4,5 km

3. Slunce je ve skutečnosti více než 100x větší než Země. Také v našem modelu je hodně velké, nebylo by lehké jej vyrobit.  Pokud však doma nebo ve škole máte relaxační balón, představ si na místě Slunce právě tuto cvičební pomůcku. My si ale vyrobíme placaté Sluníčko z krepáku.

Postup je následující: 

a)      rozbal krepový papír, přelož ho na polovinu a v půlce ho rozstřihni

b)      horní papír posuň tak, aby se obě části jen maličko překrývaly a v tomto místě krepáky slep. Pozor, nepoužívej hodně tekuté lepidlo, krepák by se ti rozmáčel!

c)      vezmi provázek a na jeho konec přivaž obyčejnou tužku. Polož tužku na kraj krepáku, natáhni provázek směrem ke slepené části. Přesně nad slepenou částí, tedy v půlce celého krepáku, udělej na provázku uzlík.

d)      uzlík na provázku přesuň doprostřed celého krepáku. Přitiskni ho jedním prstem na krepák, do druhé ruky vezmi tužku na jeho konci, provázek napni a kresli po krepáku čáru. Budeš-li držet uzlík na středu dost pevně, podaří se ti nakreslit celkem pravidelnou kružnici.

e)      teď vystřihni kruh podle nakreslené kružnice a máš hotovo, krepákový 2D model Slunce je na světě.  Nalep si ho někam na stěnu.

4. Podobně můžeš na čtvrtku nakreslit Saturnovy prstence. Jejich skutečný vnější průměr je asi 280 000 km a vnitřní přibližně 150 000km. Jejich šířka je jen několik set kilometrů. Znamená to, že když si ze čtvrtky vystřihneme kotouč s  průměrem asi 30 cm a do něj vystřihneme díru s průměrem 15 cm, tloušťka papíru bude odpovídat tomu, jak prstenec skutečně vypadá. Protože ale málo které kružítko zvládne nakreslit tak velké kružnice, můžeš použít naše provázkové kružítko a nakreslit dvě kružnice ze stejného středu, jednu při provázku o délce asi 8cm, druhou s délkou provázku 15 cm.

 

DRUHÝ A TŘETÍ DEN

4. Vyrob si modely jednotlivých planet. Použij k tomu modelínu, modurit, pingpongové míčky, polystyrénové koule nebo vysloužilé gumové míčky. Velikost modelů si můžeš porovnat s naším měřítkem a když se tvůj model bude maličko od naší tabulky nebo našeho měřítka lišit, nedělej si z toho těžkou hlavu. My jsme použili na Merkur, Venuši, Zemi a Mars modelínu, na Jupiter polystyrenovou kouli, na Saturn malý gumový míček a papír a na Uran a Neptun modurit. Pokud chceš mít model opravdu hezký, vybarvi planety podle obrázků.

ČTVRTÝ DEN

5. Vzdálenosti planet od Slunce jsou také příliš velké a naše planetární stezka se nevejde do žádného pokoje, ani na zahradu. Pomůžeme si jinak. Na první planety si vzdálenost od Slunce odměříme kroky. Pamatuj si, že každé dva tvoje kroky jsou přibližně 1m. Pak Merkur bude od Slunce 140 kroků, Venuše o 80 kroků dál, Země 80 kroků za Venuší a Mars 140 kroků za Zemí. Vždy, když se dopočítáš k místu některé planety, si okolí dobře prohlédni a najdi nějaké poznávací znamení (například „branka  Novákových,  křižovatka s ulicí Pod kaštany apod.) a zapamatuj si je, nebo napiš.

6. Pro další planety asi budeš muset poprosit rodiče o pomoc. Pokuste se pomocí mapy najít nějaké zapamatovatelné místo, vzdálené od vás asi ¾ kilometru (tam by byl Jupiter), 1,5 km pro Saturn, 3km pro Uran a 4,5km pro Neptun. My jsme použili mapy.cz.

PÁTÝ DEN

7. Připrav si malé kartičky, na které napiš vždy jméno objektu (Slunce, Merkur, Venuše…) a k tomu jejich průměr a u planet také vzdálenost od Slunce. Připiš také místo, na kterém by správně planeta podle tvého měření měla být.

8. Pokud máš místo někde na poličce nebo na stole blízko tvého krepákového Slunce, stačí tam tvé planety položit a k nim přidat kartičky s popisy. Pokud ne, budeš to mít těžší, čeká tě zavěšení tvojí Sluneční soustavy. My jsme použili vlasec, aby byly závěsy co nejméně vidět, který jsme k planetám přilepili. Pak jsme je přivázali na hliníkovou tyčku u OBI a ke stropu přichytili zatloukacími háčky. Když poprosíš rodiče, určitě ti s tímto úkolem pomohou a třeba společně najdete i lepší řešení.

9. Posledním úkolem je upevnění kartiček s popisem k jednotlivým planetám. Tady můžeš třeba použít lepicí pásku a přilepit kartičku na vlasec. Nebo můžeš všechny planety zavěsit před Slunce a na krepák pak nalepit jejich popisky.

HOTOVO!

Proč to všechno?

Vesmír je nesmírně prázdné místo. Z obrázků v knihách a na internetu to nepoznáte, ale je to tak. K nejbližší hvězdě bychom některou z raket, které zatím máme, letěli asi 60 000 let, na kraj naší galaxie 400 milionů let a k nejbližší spirální galaxii téměř 40 miliard let. To si asi představit nedovedete, ale zkusme to jinak. Kdybychom naši galaxii zmenšili tak, aby mělo Slunce velikost zrnka máku, pak byste hvězdu Alfa Centauri, tuto Slunci nejbližší hvězdu, museli hledat o 5 kilometrů dále. Představte si dvě zrnka máku 5 kilometrů od sebe – tak takhle prázdný vesmír je. Ani Sluneční soustava na tom není o moc lépe. Nenechte se splést obvyklými obrázky. I když jsou na nich planety a Slunce zmenšené ve stejném měřítku, vzdálenosti mezi planetami vůbec neodpovídají. Není možné zobrazit Sluneční soustavu tak, jak opravdu vypadá, obrázek by musel být nesmírně velký. Chcete-li si udělat lepší představu o skutečnosti, projděte si některou z tzv. planetárních stezek. Jedna je například v Hradci Králové. Připravte se však na pěkný výšlap, vždyť modely planet Uran a Neptun bývají vzdálené od modelu Slunce několik kilometrů!

Je náš model Sluneční soustavy dokonalý?

Náš model má dvě výhody, které žádný, ani ten nejkrásnější obrázek z knížky nebo internetu nebude mít.  Jednak je třírozměrný a za druhé ukazuje názorně, jak je to s velikostí Slunce, planet a vzdálenostmi ve Sluneční soustavě. Přesto ani my nemáme model dokonalý. Především nám naše modely nikdy nebudou obíhat kolem Slunce, což je určitě škoda. Druhý nedostatek trochu souvisí s tím prvním – my máme všechny planety přibližně stejným směrem od Slunce, ve skutečnosti jsou ale rozmístěné  různě, i když se přibližně drží v rovině (poblíž ekliptiky). Tak to ale v životě chodí, dokonalé není skoro nic J.

Na závěr si řekněme, že vzdálenost Země od Slunce si lidé vzali jako měřítko pro určování vzdáleností ve vesmíru. Pojmenovali ji ASTRONOMICKÁ JEDNOTKA, dali jí značku AU a běžně se v ní vyjadřují třeba právě vzdálenosti planet od Slunce. Pak říkáme, že Jupiter je asi 5AU od Slunce, Saturn asi 10AU a podobně. Pro vzdálenost ke hvězdám, mlhovinám a galaxiím by však astronomická jednotka nestačila a tak astronomové mají další jednotky, světelný rok a parsek.

O výsledcích svého pokusu nám můžeš napsat do komentářů na stránce mladez.astro.cz v záložce Astronomický rok.  Velmi přivítáme také fotky tvého pokusu! Tak hodně zdaru!

 

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné