Skip to content


Hledejte astronomy interaktivně!

Přemýšlíte-li, jak si zpestřit prázdninovou dovolenou, zkuste využít naši novou interaktivní mapu. Zanesli jsme do ní hvězdárny, planetária, oblasti tmavé oblohy a letní astronomické tábory. Jednotlivé cíle jsou zobrazeny ve vrstvách, které je možné zapínat a vypínat. Po kliknutí na konkrétní ikonku se potom zobrazí název místa a webová adresa, kde se dozvíte více informací. Mapu se snažíme mít co nejaktuálnější.

Hvězdáren je k dnešnímu dni 52 a zobrazují se veřejné i soukromé objekty, které je možné navštívit. Některé mají pravidelnou otevírací dobu, zbytek by mělo být možné navštívit po dohodě. 10 českých planetárií zase nabídne zajímavé pořady ze zahraniční i místní produkce, často s využitím nejmodernější promítací techniky.

Oblasti tmavé oblohy můžete navštívit na vlastní pěst kdykoli a nebo si počkat na některou akci pro veřejnost, které se zde pravidelně konají. Tyto akce bývají spojeny s nezapomenutelným pozorováním na kvalitní tmavé obloze.

Pokud byste toužili strávit s astronomií intenzivní týden či dva, pak si vyberte z nabídky devíti astronomických táborů. Především tento seznam se ale rok od roku liší, a proto se snadno může stát, že některé probíhající astronomické tábory v mapě nenaleznete. Doporučujeme tedy prohledat i další informační kanály.

Seznam cílů v mapě rozhodně není vyčerpávající! Astronomii se můžete věnovat mnoha způsoby. Časem by v mapě mohly přibýt astronomické spolky nebo kroužky. Populární je také Astronomická olympiáda, letos v ČR přibyla i nová soutěž, Astronomický korespondenční seminář.
Závěrem vám přejeme mnoho pěkných zážitků s astronomií. Ať už k jejich vyhledávání budete používat právě naši mapu, nebo jiné prostředky.

About the author

Radek Kříček

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné