Skip to content


Noc na hvězdárně – tentokrát na Valašsku

Sekce pro děti a mládež ve spolupráci s Hvězdárnou ve Valašském Meziříčí připravila další Noc na hvězdárně – a kde jinde než ve Valašském Meziříčí! Hvězdárna ve Valašském Meziříčí pořádá každý rok pro děti a veřejnost velké množství nejrůznějších akcí a návštěvníkům vícedenních akcí nabízí také možnost ubytování. Tentokrát nás tedy nečeká nocování na zemi, v nepohodlí a vlastním spacáku, ale malý přepych ve skutečných postelích. Jenže Noci na hvězdárně nejsou o nějakém lenošení, ale o mnoha hodinách zážitků a činnosti.

Takže co vás čeká tentokrát? Například zajímavá přednáška o pozorování komet a meteorů, včetně ukázek zpracování. Večer budeme pozorovat nebe jak dalekohledem v centrální kopuli, tak přenosnými dalekohledy na terase hvězdárny. Pod odborným dohledem se naučíte orientovat na obloze a podíváte se na mnoho zajímavých objektů. Ti nejšikovnější se mohou pokusit i o nějakou astronomickou kresbu. Jak je obvyklé, ani naše valašská Noc na hvězdárně nebude mít žádnou oficiální večerku a tak se vytrvalci mohou dočkat třeba i Saturnu, vycházejícího nad ránem…

Na páteční dopoledne, poté co se probudí i poslední spáči, jsou na programu atraktivní fyzikálně-chemické pokusy. Vše bude patřičně prokládáno osvědčenými kvízy, soutěžemi a čeká nás i několik her. Program je tedy dostatečně pestrý i bohatý a může být krásným úvodem podzimních prázdnin.

Kdy se tedy máte do Valašského Meziříčí na Noc na hvězdárně vydat? Sraz je na hvězdárně ve čtvrtek 28.10. ve 14 hodin. Konec plánujeme na pátek 29.10. v 11 hodin. Protože počet míst je omezený, je nutné se předem, co nejrychleji, přihlásit a to buď telefonicky nebo na emailové adrese, uvedené níže. Účastníci si hradí vstupné na hvězdárnu a ubytování , obojí ohromady však vyjde jen na 170Kč. Jídlo a pití na celou dobu je nutné si vzít s sebou.

Minulá Noc na hvězdárně se opravdu povedla. Věříme, že ta valašská bude ještě lepší, všechno tomu nasvědčuje!

A ještě malá poznámka nakonec. Po zkušenostech z minulé Noci na hvězdárně v Pardubicích upozorňujeme , že akce je pořádaná Sekcí pro děti a mládež ČAS a je tedy určena dětem a mládeži, nikoliv dospělým! Věříme, že to chápete.

Na viděnou ve Valašském Meziříčí se těší členové Sekce pro děti a mládež ČAS a pracovníci Hvězdárny ve Valašském Meziříčí!

Kontakt: Věra Bartáková, 737 826 352, bartakova<zavináč>astro.cz

Ilustrační obrázky: Noc vědců 2010 a účastníci konference o vzdělávání v astronomii 2010, Hvězdárna Valašské Meziříčí

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné