Skip to content


2018: Vesmírná odysea – TRAPPIST 1

Astronomický tábor SDM ČAS slaví 10 let!

Čas letí jako zběsilý. Když jsme se před desíti lety společně se Žlutým květem rozhodli uspořádat  astro-kosmo tábor, neměli jsme konkrétní program, vedoucí, dalekohledy, přednášející a v podstatě jsme ani nevěděli, jestli by o podobnou náplň prázdninových dnů měly děti vůbec zájem. No a vida, je tu desátý takový tábor a dokonce na dvou místech naráz. První, stále ještě pořádaný Žlutým květem, v Krkonoších, a druhý, ten náš, pořádaný Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti ve Zdobnici v Orlických horách.VO2017

2018: Vesmírná odysea – TRAPPIST 1

Jméno pro letošní tábor jsme vybrali už loni, kdy astronomické kruhy rozvířila zpráva o cca 40 ly vzdáleném systému TRAPPIST-1, ve kterém bylo objeveno hned 7 planet srovnatelných se Zemí. Tři z nich se přitom nacházejí v tzv. obyvatelné zóně a tedy by na nich teoreticky mohl vzniknout život. Uznejte, že takovou příležitost si Vesmírná odysea nesmí nechat ujít! Trappist-1  je tedy naší letošní celotáborovou hrou.

ZDROJ: https://www.mirror.co.uk/science/planets-trappist-1-system-could-11972825

ZDROJ: https://www.mirror.co.uk/science/planets-trappist-1-system-could-11972825

Tábor je opět 14 denní, ubytovaní jsme v chatě Hradečanka ve Zdobnici v Orlických horách. Pokoje jsou 2 až 4 lůžkové. V chatě je velká společenská místnost a jídelna, před chatou hrací a pozorovací louka a volejbalové hřiště, kousek za chatou začínají nekonečné louky a lesy s množstvím hub, borůvek a jahod. Místo jako stvořené pro naše potřeby.

Náš táborový den je rozdělen do bloků, ve kterých střídáme astronomii, kosmonautiku a hry. Pokud naši táborníci chvíli sedí a nasávají nové informace, následuje nějaká pohybová hra, soutěž, nebo nějaká jiná aktivní činnost. Tradičně také do programu zařazujeme jeden celodenní výlet, nejméně jedno celonoční pozorování, raketový den, několik nočních táborových her a dva táboráky. Chodíme spát pozdě a pozdě také vstáváme. Náš tábor žije a nikdo, děti ani dospělí, se v něm nenudí.

Na tábor za námi jezdí naše milé návštěvy, ti nejlepší přednášející astronomie a kosmonautiky, jaké známe. Ani letos to nebude jiné.

Táborové vedoucí jsme si odchovali sami. Jsou jimi  Katka, Honza, Standa, Tomáš a Ondra. Vaříme si sami a jde nám to stále lépe a lépe.

 

Dopravu na tábor nezajišťujeme, není to v našich silách.

Důležité informace o táboře:

Termín:  11. – 25. 8. 2018

Cena:  4 500 Kč

Maximální počet účastníků: 24     /     Volných míst: 0

Věk účastníků:  děti od 10 do 15 let – ZÁVAZNÁ-PŘIHLÁŠKA 2018

mládež nad 15 let – ZÁVAZNÁ-PŘIHLÁŠKA VOSA 2018

Podrobné informace zasíláme účastníkům po přijetí přihlášky.

Kontakt, informace:  Věra Bartáková, tel.737 826 352, e-mail  bartakova.vera(a)seznam.cz

plakát2018

Stručný průvodce uplynulými devíti tábory

  1.     Rok 2009 a první A-K tábor

Děti se přihlašovaly pomalu, poslední místa byla obsazena až těsně před začátkem prázdnin. Kompletní program, jak ten odborný astro a kosmo, tak všechny hry jsme měli připravené dlouho před táborem. Harmonogram, ve kterém se střídaly bloky informací z astronomie a kosmonautiky s hrami, soutěžemi a dalšími obvyklými táborovými činnostmi se dokonale osvědčil. Tábor byl pouze devítidenní a jak nám, tak dětem to bylo málo…

 

Autor sníku: Zbyšek Prágr

Autor sníku: Zbyšek Prágr

    2.   Rok 2010 a Hvězdná brána

Příprava hvězdné brány byla skutečnou dřinou. Téměř 5 týdnů jsem jen stříhala a temperami barvila krabice a přitom vymýšlela příběhy, které na jednotlivých planetách naši cestovatelé vesmírem zažijí. Vzhledem k tomu, že tábor samotný trval opět jen 9 dní, to nebyla úplně rentabilní práce, ale ono to s přípravou táborů nebývá nikdy jinak. Tábor už jel v zavedených kolejích a my tak jako první rok střídali odbornou astro a kosmo náplň s klasickými táborovými hrami, výletem, táboráky atd. Zařadili jsme i více nočních bojových her a poprvé jsme také stříleli vlastní rakety z PET lahví.

Autor snímku: Zbyšek Prágr

Autor snímku: Zbyšek Prágr

3.      Rok 2011 a patnáct pokročilých v Chalupě Polesí

Zájem o tábor byl stále větší a větší. Dobu tábora jsme protáhli na 12 dní a rozdělili jsme se na dvě části – začátečníky, kteří zůstali ve SKI klubu v Říčkách, a pokročilé, kteří se usadili v Chalupě v Polesí o 300 m dále. S pokročilými jsme začali podnikat maličko náročnější věci. Šlo to velice snadno, protože dětí bylo jen 15 a zkušeností z minulých let už jsme nasbírali dost.  Se začátečníky jsme se vídali při různých hrách a několika pozorováních. V tomto roce za námi do Říček přijeli také raketoví modeláři z Letovic.

AK3.2

Autor snímku: Zbyšek Prágr

Autor snímku: Zbyšek Prágr

4.       2012: Vesmírná odysea – Start

Poprvé bez Žlutého květu, znovu v Chalupě Polesí v Říčkách. Poprvé na celých 14 dní. Chalupa tentokrát praskala ve švech, velkou část osazenstva však tvořili naši pravidelní účastníci, kteří nám už odrůstali z táborového věku.  Přesně podle známého románu A. Ch. Clarka jsme letěli s našimi táborníky na Měsíc a tam jsme při geologickém průzkumu kráteru Tycho objevili záhadný černý obelisk MAT. Ten vzápětí vyslal signál k Saturnovu měsíci Japetus. Nezbývalo než letět k Saturnu, záhadě ve stopách. Kdo četl Clarkovu Vesmírnou odyseu, určitě už ví, co jsme na Japetu objevili – bránu do jiné části vesmíru, obrovský MAT 2. Na rozdíl od románu se však naše výprava obešla bez ztrát na životech. Na Japetu naše první dobrodružství Vesmírné odysey skončilo, zároveň tu ale odstartovala naše dlouhodobá táborová mise nových astronomických táborů SDM.

VO2012

VO2012.2

5.       2013: Vesmírná odysea – Prstenec

Stále ještě Polesí v Orlických horách, druhé 14 denní dobrodružství Vesmírné odysey. Snímky sond, které lidé vyslali branou MAT2 do vesmíru, odhalily hvězdnou soustavu s planetami a úzkým, ostře ohraničeným prstencem. Také se z nich dala určit poloha centrální hvězdy – k překvapení všech se jednalo o soustavu 55 Cnc, dobrou známou všech astronomů. Vzdálenost 40 ly až dosud nedávala naději na podrobnější průzkum této zajímavé soustavy, teď jsme však měli MAT 2. S nadšením jsme se vrhli na další vesmírnou výpravu. Průvodcem nám byl román Larryho Nivena Prstenec. Spolu s ním jsme na Prstenci havarovali, objevili nějaké ty mimozemšťany a úspěšně se zachránili na mimozemské kosmické lodi.  A mezitím jsme se samozřejmě stačili naučit leccos o vesmíru a kosmonautice a užít si i klasické táborové hry. Dětí už výrazně ubylo a většina dětí byla na našem táboře poprvé. Začali jsme oprašovat i náš starý program…

 

VO2013.2

6.       2014: Vesmírná odysea – Planeta zatracených

Třetí Vesmírná odysea a zároveň druhá vesmírná výprava branou MAT2 do soustavy 55 Cnc měla za úkol zabránit meziplanetární válce. Tentokrát nás inspiroval román Harry Harrisona. Dvojice velmi blízkých planet, rozvinutého Niordu a pouštního, zaostalého Disu stála na pokraji nepochopitelné války.  Proč chtějí vedoucí osobnosti Disu rozpoutat nepochybně sebevražedný konflikt? Nebezpečná a náročná výprava našich skvělých jednotek naštěstí tuto záhadu vyřešila a válce zabránila. Zároveň jsme během 14 dní stihli odborný program i jiné tradiční táborové radovánky, jako například pozorování Perseid, celodenní výlet, táboráky, bojovky, lanové centrum, přednášky našich báječných hostů atd. atd.

VO2014.2

7.       2015: Vesmírná odysea – Duna

Veleúspěšný román Franka Herberta určitě většina z vás zná. Nám posloužil jako námět na třetí výpravu branou MAT 2 do systému 55 Cnc. Planeta hvězdě nejbližší, proslulý Arrakis, je také obývaná inteligentními, lidem podobnými bytostmi. A zuří zde lítý boj o koření. Krutý, bezcitný a poživačný panovník Vladimir Harkonnen je však s naší pomocí poražen a vlády nad planetou se ujímá zákonitý vládce, potomek vévody Atreida, Paul.  Jako výraz díků získáváme pro Zemi možnost bezplatně využívat služeb navigátorů Kosmické gildy a pohybovat se vesmírem pomocí hyperprostoru. Od příští VO míříme do dálav! A to i doslova. Vystupňovaly se spory s majitelem Chalupy v Polesí a rozhodli jsme se pro příští tábory najít jiné ubytování.

VO2015

8.       2016: Vesmírná odysea – Spin

Zdobnice v Orlických horách, chata Hradečanka.

Napasovat sci-fi román, odehrávající se na Zemi, na jakousi vymyšlenou planetu není vůbec snadné. Zvlášť když se v románu hovoří i o osídlení Marsu. Jenže román Spin od Roberta Charlese Wilsona je tak úžasný, že jsme to museli zkusit. A ono to vyšlo. Ze skutečných astronomických objevů jsme si vybrali soustavu Kepler-62, vzdálenou od Země 1200 ly a na jednu z planet, jakési dvojče Země, jsme umístili nám neskutečně podobnou civilizaci. Po příletu na Katii jsme mile přivítáni a zdá se, že lidstvo v katianech našlo skutečné vesmírné bratry.  V tom se stane něco nepochopitelného: během jednoho večera z ničeho nic zmizí z oblohy všechny hvězdy i katijský měsíc.  Tento jev je pozorován po celé planetě. Aby toho nebylo málo, spadnou během necelých 20 hodin z oběžné dráhy všechny družice a Katia ztratí většinu obvyklých spojení s ostatními částmi planety a vesmírem. Všechny pokusy o vyslání nových družic do vesmíru končí stejně – družice se buď ztratí, nebo havarují. Ještě že nás katiané mají! Naše pomoc odhalí zdroj problémů a když katijští vědci navrhnou, jak by se neodkladnému brzkému konci planety dalo uniknout, pomůžeme s teraformací sousední planety i s katijským velmi důmyslným průzkumem vesmíru. Jsme prostě úžasní : D. Odměnou je nám tentokrát jen vlastní spása, protože ta se zprvu zdála nemožná.

VO2017-2

VO2016

VO2016-2

 

9.       2017: Vesmírná odysea – Epsilon Eridani

Náš druhý rok ve Zdobnici. Celotáborová hra podle románu Richarda Funka Soudní řízení na Epsí. Zavedla nás jen za vesmírná humna, do soustavy Epsilon Eridani, vzdálené 10,5 ly od Slunce. Od roku 2000 víme, že se v okolí hvězdy nacházejí planety a dva pásy asteroidů a že je jakousi mladší verzí Sluneční soustavy. Tam jsme prostě museli letět! Na skalnaté, málo vodnaté planetě Epsí  jsme objevili první výrazně odlišné mimozemšťany – hladovějící populaci obřích arachnoidů. Nebylo s nimi snadné jednání, ale nakonec jsme jim pomohli vyřešit problém s nedostatkem potravy a odlétali z Epsí jako přátelé. Tohle byla neskutečně náročná mise!

Dětí bylo v tomto roce pouze 16. Ačkoliv mezi nimi byly velké věkové rozdíly, kolektiv byl tentokrát opravdu úžasný. Naše táborové děti jsou vždycky moc prima, ale takhle jednotný a akční kolektiv jsme ještě nezažili. Doufáme, že se s většinou z nich potkáme i na letošním táboře.

DSC06117

Tak takhle jsme se zatím toulali vesmírem. Fotky z našich táborů najdete na rajčeti, například zde:

DUNA                                    SPIN                               EPSILON ERIDANI

nebo také na našich facebookových stránkách:      FB Vesmírná odysea

 

Pokud se vám zdá, že léto s naší Vesmírnou odyseou nemusí být vůbec k zahození, rádi vás mezi námi přivítame. V takovém případě se těším NA VIDĚNOU VE ZDOBNICI!

Věra Bartáková, hlavní vedoucí tábora

10.2.2018

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné