Skip to content


2020: Vesmírná odysea – Heechee

Letní astronomický tábor, který pořádá Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti, se letošním rokem dopracoval  k deváté Vesmírné odysee. Letošní dobrodružství má podtitul Heechee a stejně jako sedm z osmi předchozích je inspirováno sci-fi románem.

plakát tábor 2020

Ohlédněme se nejprve na celou historii našich letních astrotáborů a pak si povězme pár slov o tom letošním. Všechno začalo v roce 2009 v Říčkách v Orlických horách. První tři ročníky jsme pořádali společně se Žlutým květem a jmenovaly se jednoduše Astronomicko-kosmonautický tábor, neboli A-K tábor. Už tehdy jsme střídali odborné astronomické a kosmonautické bloky s tradičními táborovými činnostmi jako jsou různé táborové hry, výlety, táboráky a samozřejmě nechybělo ani pozorování nočního nebe astronomickými dalekohledy. V roce 2011 jsme se pustili do vlastních táborů. Osvědčený program z A-K táborů jsme doplnili o celotáborovou hru, která zároveň dala našim táborům název. Jen málokterý čtenář nepozná, který román nás inspiroval :).  Protože jsme od počátku chtěli jméno tábora zachovat i pro příští roky a udělat z něj jakýsi táborový symbol, připojili jsme k první Vesmírné odysee za pomlčku slůvko „start“. Tím Vesmírná odysea skutečně odstartovala. Každé léto se teď  z Orlických hor vydáváme do vesmíru a zachraňujeme jiné světy, jejich obyvatele, celé vesmírné civilizace  a někdy i celé galaxie. Jsme v tom skutečně dobří! Postupně jsme navštívili hvězdnou bránu na Japetu, která nás zavedla do soustavy 55 Cnc  (VO – Start, VO – Prstenec, VO – Planeta zatracených a VO – Duna), pak jsme  se dostali na planetu Katia, velice podobnou Zemi, kde jsme museli bojovat s časem (VO – Spin), v roce 2017 jsme se na planetě Epsilon Eridani utkali s drsnými pavoukovci (VO- Epsilon Eridani) a v loňském roce jsme přemohli mocnou umělou inteligenci, která chtěla ovládnout celou civilizovanou část Galaxie (VO – Pád Straumli). Ve všech případech jsme celotáborovou hrou sledovali některý, více či méně proslulý, sci-fi román. Předloni jsme udělali výjimku a celotáborovou hru i název napasovali na skutečný, velmi atraktivní astronomický objev hvězdné soustavy se sedmi planetami zemského typu (VO – Trappist 1).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V letošní 9. Vesmírné odysee objevíme v naší sluneční soustavě něco, co zatím unikalo pozornosti lidstva a co nám tu zanechala záhadná civilizace Heechee. Porozumíme účelu všech věcí, které tu po Heechee zůstaly? Zvládneme jejich technologii? Zjistíme, kam Heechee zmizeli a proč? Otázek na které budeme hledat odpovědi je mnoho a snad se nám aspoň některé podaří zvládnout. To ale zjistíme až v létě.

záludné bludiště

Kromě celotáborovky nás opět čekají i jiné táborové hry, včetně těch nočních „bojovek“, táboráky s opékáním buřtů, jeden celodenní výlet, odborné bloky s astronomickou a kosmonautickou náplní, úlohy a hry na ověření nově nabytých znalostí, přednášky zvaných hostů, fyzikální pokusničení a mnoho (dá-li počasí) pozorování, včetně toho jednoho tradičního, dobrovolného celonočního pozorování Perseid.

hra v lese

Letošní tábor opět proběhne v srpnovém termínu, od soboty  8.8. do soboty 22.8., opět ve Zdobnici v Orlických horách. Místo je však maličko jiné, ačkoliv na dohled od naší milované Hradečanky. Nové ubytování  jsme našli v nedaleké Chatě Vyhlídka. Čeká na nás 9 pokojů po čtyřech postelích, herna a hlavně velký, parádní pozemek s lavicemi, trampolínou, malým bazénkem, ohništěm a hřištěm, daleko od silnice a aut. Další novinkou je, že si po mnoha letech nemusíme sami vařit, stravovat se budeme přímo na Vyhlídce.

přistávací modul

Tolik tedy k táboru 2020: Vesmírná odysea – Heechee.  Pokud se vám zdá, že je tím správným táborem právě pro vás, rádi vás mezi námi přivítáme. Nezáleží na tom, kolik znalostí z astronomie nebo kosmonautiky máte, ale na tom, jestli se o vesmíru a jeho dobývání chcete něco dovědět a jestli si s námi chcete na odvážné astronauty i trochu hrát.

Na viděnou ve Zdobnici se těší  Věra, Tomáš, Ondra, Láďa a Vojta

 

Základní informace

Doporučený věk účastníků:  10 – 16 let (věkové výjimky jsou po domluvě možné)

Maximální počet účastníků: 24                             Volných míst: 0

Doprava:  vlastní

Místo: Zdobnice v Orlických horách, Chata Vyhlídka

Termín: 8. 8. – 22. 8. 2020

Cena:  4900,- Kč

Přihláška ke stažení:  ZÁVAZNÁ-PŘIHLÁŠKA 2020

Podrobné informace zasíláme po přijetí přihlášky.

Kontakt, informace:   Věra Bartáková, hlavní vedoucí

tel. : 737 826 352, e-mail : bartakova.vera@seznam.cz

Alba z loňského tábora: VO 2019 , VO 2019-2

8.1.2020, Věra Bartáková

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné