Skip to content


Finále astronomické olympiády 2011

Finále astronomické olympiády (AO) pro kategorii AB proběhlo 17. a 18. března 2011 v Ostravě s účastí pouze 15ti nejlepších řešitelů korespondenčního kola ze všech koutů České republiky. Byl připraven obsáhlý doprovodný program a zařízeno ubytování na studentských kolejích včetně stravy.

Čtvrtek naplňovaly hlavně přednášky ředitele ostravské Hvězdárny a planetária Johanna Palisy nazvané výstižně „Zaostřeno na proměnné hvězdy“. RNDr. Tomáš Gráf nás zasvětil do problematiky proměnných hvězd, věnoval se zákrytovým dvojhvězdám, supernovám, miridám apod. Neopomenuta nezůstala ani ukázka  soudobých vědeckých výpočtů z oblasti astrofyziky. Večer jsme navštívili Hornické muzeum, kde pro nás byla připravena zajímavá exkurze s výkladem.

V pátek ráno jsme se shromáždili v ostravském planetáriu, kde proběhla vlastní AO. Po obeznámení s pravidly a obdržení zadání odstartovaly 3 hodiny k samotnému řešení AO. Nutno podotknout, že čtvrteční přednášky přinesly své ovoce. Po vypršení časového limitu, zatímco probíhalo vyhodnocování prací, jsme měli možnost prohlédnout si hvězdárnu a planetárium, připravena byla i úchvatná 3D projekce vesmíru. Vyhlášení výsledků a obdržení cen slavnostně ukončilo AO, která se bude konat i příští rok, a jistě stejně úspěšně.

Účast na AO bych doporučila všem studentům se zájmem o matematiku, fyziku, či jiné přírodní vědy – samozřejmě i astronomii. Je to hodnotná zkušenost, použitelná pro budoucí studia. Mě k AO přivedl můj profesor fyziky Mgr. Michal Vodička. Jeho ochotu a pomoc velmi oceňuji. Zároveň bych chtěla vyzvat další profesory, aby svým žákům umožnili účast na AO (informace naleznete na stránkách AO: olympiada.astro.cz).

Andrea Kolínská, Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostějov

[Gallery not found]

About the author

Michal Vodička Michal Vodička - učitel, astronom amatér a začínající astrofotograf.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné