Skip to content


Astronomický kroužek Kladno

V druhém největším středočeském městě, v Kladně, byste marně hledali budovu hvězdárny. Přesto i zde však více než pět desetiletí pracuje astronomický kroužek, který sdružuje všechny zdejší zájemce o astronomii. Počátky astronomického kroužku v Kladně sahají do padesátých let minulého století, kdy skupina zájemců o astronomii se začala scházet a společně pozorovat. Pozorovací začátky kroužku byly však obtížné, chyběla pozorovací technika, ale rovněž chyběly i prostory na pravidelné schůzky. Proto první schůzky byly prováděny vždy u některého z členů kroužku v jeho domácnosti. Vzhledem k nedostatečnému přístrojovému vybavení se kroužek začal specializovat na vizuální pozorování meteorů a v této oblasti dosáhl skvělých výsledků, členové kroužku se stali pravidelnými účastníky celostátních expedic zaměřených na pozorování meteorických rojů.

Situace v přístrojovém vybavení se kolem roku 1960 zlepšila díky zapůjčení refraktoru z Petřínské hvězdárny, a proto mohlo být započato s pozorování pro veřejnost a popularizací astronomie při praktickém pozorování. Postupně se vylepšila i situace v zajištění prostor pro pravidelné schůzky členů kroužku. Od roku 1973 se pravidelné schůzky členů astronomického kroužku konaly v nově otevřeném Domě kultury na Sítné. V této době zdejší kroužek již čítal přes 30 členů, a proto došlo k jeho rozdělení na dvě části, začátečníky a pokročilé. Právě v tomto období jsem začal navštěvovat zdejší kroužek. I nadále hlavní pozorovací činností kroužku bylo pozorování meteorických rojů. Ale na rozdíl od předcházejících let bylo možno, díky zakoupení nové pozorovací techniky ze strany Domu kultury, začít pozorovat meteorické roje teleskopicky. Dalšími pozorovacími oblastmi našeho kroužku bylo pozorování sluneční činnosti a pozorování zákrytů hvězd Měsícem. Pro veřejnost pak byly konány různé přednášky, besedy a pozorování. Členové našeho kroužku se pak pravidelně zúčastňovali celostátních meteorických expedic, které pravidelně každým rokem pořádala Hvězdárna a planetárium v Brně a Hvězdárna v Bánské Bystrici.

V Domě kultury astronomický kroužek působil až do roku 1991, kdy z těchto prostor dostal výpověď a pozorovací vybavení bylo odebráno a rozprodáno. Astronomický kroužek se sice rozpadl, ale nezanikl. Díky Labyrintu, středisku vzdělávání, volného času a služeb jsme našli nové prostory a získaly i nové vybavení (pozorovací techniku, literaturu atd.). Vzhledem k tomu, že z původního astronomického kroužku zůstali pouze tři členové, bylo v první řadě nutno přistoupit k náboru nových členů. Nábor nových členů byl prováděn především na základních školách v Kladně. Díky zájmu mládeže o astronomii jsme postupně získali nové členy, z nichž někteří chodí do kroužku již několik let, ba dokonce nyní pomáhají s výukou v kroužku. V oblasti pozorovací činnosti se i nadále věnujeme pozorování sluneční činnosti, od roku 1991 úzce spolupracujeme s Hvězdárnou ve Valašském Meziříčí, pro kterou jsme zpracovávali napozorované výsledky z ČR a SR, a rovněž svá pozorování zasíláme do celosvětového centra pro pozorování sluneční činnosti v Bruselu. Další pozorovací činností, které se naši členové pravidelně věnují, je pozorování zákrytů hvězd Měsícem. Pochopitelně nechybí popularizace astronomie a to formou přednášek, besed a pozorování. Dále úzce spolupracujeme s Hvězdárnou Františka Pešty v Sezimově Ústí, kam jezdíme vždy v období od dubna do října na pravidelné pozorovací víkendy.

Z přístrojového vybavení, které náš kroužek vlastní, je nutno především jmenovat reflektor o průměru 300 mm systému Cassegrain, na pozorování Slunce pak používáme refraktory o průměru 70 a 100 mm.

V současně době astronomický kroužek v Kladně připravuje projekt „Modrá planeta” jehož cílem je, na základě vyprávění příběhu Hvězdného rytíře Ylema, probudit v dětech zájem o astronomii a touhu po poznání. Projekt „Modrá planeta” přináší dětem zábavu a s ní i nového hrdinu. Životním posláním Hvězdného rytíře Ylema je naučit mladou, nastupující dětskou generaci ohleduplnosti k přírodě i k sobě navzájem, dříve, než lidská civilizace si svůj svět zničí sama. Touží je učit, vážit si hmotných i duchovních pokladů, které planeta Země nabízí všem stejným dílem a snažit se je využívat ku prospěchu celé lidské společnosti, tak, aby jí nezničenou zachovali a jednou s hrdostí předali svým potomkům.

S pomocí svých dobrodružných příběhů představuje Ylem všem pozemšťanům Modrý svět, z pohledu ostatních vesmírných civilizací. Ukazuje jim z výšky jejich malou, zranitelnou planetu, která dostala darem největší z vesmírných pokladů, dar křehkého života.

Podrobnosti o tomto projektu lze nalézt na adrese: http://gimeda.wz.cz.

Ing. Vlastimil Neliba

Astronomický kroužek Kladno

Fotografie z činnosti kroužku:

About the author

Vlastimil Neliba Vlastimil Neliba</b.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné