Skip to content


2019: Vesmírná odysea – Pád Straumli

Kvalitních sci-fi románů je nesrovnatelně míň než těch průměrných a podprůměrných. Navíc  se nedá každý námět (kvalitního) sci-fi románu přetvořit do celotáborové hry. Takže je vždy velkou neznámou, kam vlastně poletíme s Vesmírnou odyseou příští léto…

Naše jedenácté táborové dobrodružství (a osmá Vesmírná odysea!) začíná na planetě Straumli. Vyspělá civilizace, jedna z mnoha na okraji galaktické Slupky, narazí při svém archeologickém výzkumu na archivy velmi starých PC systémů a v nich na odkaz, který slibuje nebývalý rozvoj všem společenstvím.  Jaké nebezpečí se v tomto odkazu skrývá nejen pro Straumli, ale pro celou Galaxii, nikdo netuší. V pravý okamžik však do osudu vesmíru zasáhneme my  a budeme se ze všech sil snažit zachraňovat náš vesmír.

tábor 2019 plakát

Letošní celotáborovou hru jsme napasovali na děj románu Oheň nad hlubinou amerického spisovatele Vernona Vinge. Román není perfektní, dokonalý je ale nápad se sdíleným vědomím a děj se dá dobře skloubit s etapami celotáborové hry. Čeká nás tedy rozkódování zprávy ze Straumli, cesta na Spojku, dramatický únik před Mocností a pak snad i záchrana Galaxie pomocí Protiváhy na planetě Spárů. Kromě celotáborové hry budeme hrát i spoustu dalších her a nezapomeneme na ty, které se osvědčily a děti hodně baví. Určitě si užijeme i několik nočních her. Dalším programem tábora budou tradiční astro a kosmo bloky s informacemi, které se obvykle ihned využití v testech, soutěžích nebo úkolech. Rozšířením našich odborných bloků jsou přednášky našich milých hostů a také letos si jich několik užijeme. Samozřejmostí jsou noční pozorování, kdy využíváme téměř každý jasný večer. Obvykle v den maxima meteorického roje Perseid vyhlašujeme i jedno celonoční pozorování. Bát se ale nikdo nemusí  – kdo je unavený, může si jít lehnout do chaty, nebo strávit noc pod hvězdami ve spacáku před chalupou. Také nás čeká jeden celodenní výlet a nejméně dva táboráky.

foto1foto2

Letošní tábor proběhne tradičně v srpnovém termínu, od soboty 10.8. do soboty 24.8.2019. Místo, vedoucí, část dětí  a cena jsou stejné jako loni a kuchař bude předloňský (teď už plně kvalifikovaný ;) ).

foto3foto4

Maličko smutnou zprávou je, že Hradečanku letos budeme okupovat naposledy. Pro příští rok s ní má majitel (hradecká nemocnice), nějaké úmysly a dá se jen hádat – prodej? rekonstrukce?. Nicméně Orlické hory jsou pro nás tak báječným zázemím, že se jich nevzdáme a zdá se, že bychom pro další roky mohli najít základnu v úplně skvělé chalupě jen o nějakých 10 km vzdušnou čarou dále. Ale nepředbíhejme, do srpna 2020 je ještě daleko. Zatím se těšme na letošní tábor, ten začne už za pár měsíců. Takže: na viděnou v srpnu na Hradečance!

Věra Bartáková, hlavní vedoucí tábora

 

Důležité informace o táboře:

Termín:  10. – 24. 8. 2019                                         Místo: Chata Hradečanka, Zdobnice

Cena:  4 500 Kč

Maximální počet účastníků: 26     /     Volných míst: 2

Dopravu na tábor nezajišťujeme, není to v našich silách

Věk účastníků:  děti od 10 do 16 let – ZÁVAZNÁ-PŘIHLÁŠKA 2019

Podrobné informace zasíláme účastníkům po přijetí přihlášky.

Kontakt, informace:  Věra Bartáková, tel.737 826 352

e-mail:  bartakova.vera(a)seznam.cz

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné