Skip to content


Expedice Mars II

Semifinále Expedice Mars 2010

Semifinále Expedice Mars začalo dne  26.11.2010 ve Štefánikově hvězdárně v Praze.

Slavnostního zahájení se zúčastnili také známý český kosmonaut Vladimír Remek, slovenský kosmonaut Ivan Bella a nechyběl ani ředitel Štefánikovy hvězdárny, pan Jakub Rozehnal. Po besedě s kosmonauty následovala autogramiáda a předávání expedičních triček. Následující exkurze na hvězdárně byla zajímavá, podívali jsme se do kopulí, dověděli se něco o její historii, a také jsme prohlédli výstavu hvězdárny. Na večer jsme se přesunuli do DTA , kde  jsme hráli seznamovací hry a  proběhly zde testy zaměřené na naší povahu, postřeh, paměť atd. Teprve pak jsme se odebrali na nedaleký hostel k zaslouženému odpočinku.

Brzy ráno, hned jak jsme se nasnídali, nás čekala exkurze na Ruzyňské letiště. Jen jsme tam dorazili, dostali jsme zadání na anglickou zkoušku. Týkala se výběru posádky na vesmírnou loď. Poté se nás ujal jeden ze zaměstnanců, stručně nám povyprávěl o historii a plánovaném rozšíření  letiště. Prošli jsme detektorem kovů a nasedli do připraveného autobusu, který s námi projel celý areál. Zastavili jsme se v hlavní hasičárně – bohužel jsme si kvůli bezpečnosti nemohli zaparkovaná hasičská auta prohlédnout zblízka a to nás mrzelo. Dále jsme viděli přistávat letadla různých velikostí i společností. Po tomto výletě následoval výborný oběd a po něm program rozdělený podle odborností. Po večeři nás čekala konverzace v anglickém jazyce a sestavování návratových modulů pro kosmickou posádku (v našem případě vajíčko). Testy návratových modulů proběhly víceméně úspěšně a nám nezbývalo než se znovu odebrat na hostel.

V úterý ráno proběhla prezentace našich prací, zhodnocení víkendu a pak už jen příprava na slavnostní vyhlášení. Po napínavém vyřazení vznikly dvě posádky jedna hlavní a druhá záložní, které se zúčastní kosmického výcviku v Euro Space Center v belgickém Transine.

Do hlavní posádky se dostali:

  • letec astronom Peter Kosec z Trenčína,
  • letec dokumentarista Michal Vojsovič ze Svitu,
  • letec geolog Vojtěch Chalupa z Boleradic,
  • palubní inženýr Marek Novák z Českých Velenica
  • palubní lékařka Anna Sobotková z Nového Hrádku.

Záložní posádka je ve složení:

  • astronom Jan Kadlec z Rychnova nad Kněžnou,
  • dokumentarista David Novotný z Berouna,
  • geologové Tomáš Hančar z Počátek a Jiří Čížek z Českých Budějovic,
  • inženýři Adrian Kiraly z Lučence a Jan Martinák z Uherského Hradiště,
  • lékařka Katarína Gombíková z Dobré Nivy.

7.6.2011, Jan Kadlec

About the author

redakce Za články vydávané pod hlavičkou redakce děkujeme externím autorům. Pokud máte zájem o publikování Vašich článků na webu Sekce pro děti a mládež, nebojte se nám ozvat :-) Kontaktní údaje najdete v rubrice Kontakty.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné