Skip to content


2013: Vermírná odysea – Prstenec

V srpnu 2012 změnila Sekce pro děti a mládež formu letního astronomicko-kosmonautické tábora. Osamostatnili jsme se a dali jsme táborům jednotné jméno, společné pro všechny budoucí ročníky: Vesmírná odysea. Také jsme víceméně tradiční tábor změnili na táborové soustředění a dali tím šanci pokročilým táborníkům, kteří již přesáhli hranici 15 let, ještě se s námi kosmonautice a astronomii pár let věnovat.

První ročník, pojmenovaný 2012: Vesmíná odysea – Start, inspiroval známý román A.C.Clarka 2001: Vesmírná odysea. Děj románu se stal námětem na celotáborovou hru a protože jsme v ní kromě samotné Vesmírné odysey odstartovali pomyslně také ze Země, připojili jsme za jméno dodatek START.

DSC00137

Loňský tábor se povedl na jedničku. Program byl nabitý a velmi různorodý. Kromě několika pozorování noční oblohy a Slunce, tradičních bloků s astronomickou a kosmo náplní, soutěží a her vázaných na obě témata, filmových dokumentů a přednášek několika zvaných hostů, jsme hráli spoustu tradičních táborových her (i nočních), chodili se cákat do blízkého potoka, absolvovali jeden celodenní výlet, zapěli si u táboráku. Velkou novinkou, kterou naši táborníci nadšeně přivítali, byla návštěva lanového centra. Kompletní soubor fotek zájemci najdou zde.

Letošní táborové soustředění 2013: Vesmírná odysea – Prstenec naváže na loňský tábor nejen jménem. V zaběhané formě tábora chceme pokračovat, věříme, že se vrátí i mnozí táborníci a ani vedoucí nebudeme měnit. Protože na táborovém místě, v Chalupě Polesí v Orlických horách, přibylo ubytovacích míst a nově jsou zrekonstruované také dolní herny, můžeme letos zvýšit počet míst pro děti na plných 28 a důsledně dělit programové bloky na začátečníky a pokročilé.

Menším zádrhelem letošního tábora bude fáze Měsíce. Tábor začíná několik dní po novu a bohužel nám bude Měsíc osvětlovat oblohu. Pokud nám ale bude počasí přát alespoň tak, jako v minulých letech, i přesto se nám určitě podaří prohlédnout si ty nejkrásnější objekty letního nočního nebe a navíc se letos budeme věnovat právě pozorování zajímavých měsíčních útvarů.

měsíc

Máte-li chuť strávit 14 dní s partou astronomických a kosmo nadšenců, užívat si léta a her plnými doušky a máte-li od 10. do 23. srpna čas, budete vítáni. Základní informace o táboře jsou níže, přihlášeným dětem bude později zaslán email s podrobnými informacemi a pokyny. Přihlášku najdete také dole pod článkem.  O další informace si můžete napsat na emailovou adresu bartakova@astro.cz ,  nebo zavolat na telefon 737 826 352.

 

Na viděnou v Říčkách se těší Věra, Michal, Katka, Anička a další…

 

PŘIHLÁŠKA KE STAŽENÍ ZDE

 

POČET VOLNÝCH MÍST: 8

Táborové soustředění 2013: Vesmírná odysea – Prstenec

Určeno dětem a mládeži se zájmem o astronomii nebo kosmonautiku,  znalosti a zkušenosti nejsou však rozhodující – jde nám jen o motivaci!

Termín: sobota 10.8. – pátek 23.8.2013

Místo: Říčky v Orlických horách, Chalupa Polesí

Věk účastníků: 10 – 18 let

Doprava na tábor : není zajištěna

Cena: 4 500,- Kč (sourozenci mají 100Kč slevu na každé dítě)

Pořadatel: Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné