Skip to content


2014: Vesmírná odysea – Planeta zatracených

V srpnu 2014 odstartujeme na třetí výpravu do hlubokého vesmíru. Tajemná brána MAT 2, objevená před dvěma lety na Japetu a vedoucí do systému 55 Cnc, nás tentokrát zavede na velice nehostinnou, horkou a suchou planetu, obývanou drsnými Disany. Podaří se našim týmům zabránit válce mezi Disem a Nyjordem?  Zachráníme miliony životů?

Námětem na celotáborou hru pro náš letošní astronomicko-kosmonauticky zaměřený tábor je román Harry Harrisona Planeta zatracených.  V deseti etapách se pokusíme bezpečně přistát na Disu, navázat kontakt ze zarputilými domorodci a odhalit příčinu velmi nepochopitelného chování vládců Disu – magterů, které vede planetu do jisté záhuby.  Tradičně nás ale na táboře čeká mnohem víc zážitků než jen celotáborová hra. Své místo v programu budou mít astro a kosmo informační bloky,   následované soutěžemi, kvízy a úkoly zaměřenými na procvičení nových poznatků. Vynechat nemůžeme osvědčené a oblíbené klasické táborové hry jako například Pašeráci, Pyramidy, noční Sněhurka a další. Plánovaná pěší túra bude tentokrát už snad opravdu spojená s přespáním v Centru experimentální archeologie Villa Nova v Uhřínově (minulou výpravu nám zhatilo počasí).  Samozřejmostí jsou dva táboráky a tolik pozorování, kolik nám jasná obloha, fyzická kondice  a nadšení mladých pozorovatelů dovolí. Opět nám na dobu tábora vychází maximum meteorického roje Perseid, nad hlavami nám bude po většinu dní prolétávát ISS a nepochybně zachytíme i několik velmi jasných záblesků Iridií. První půlku tábora nás bude svým svitem trochu rušit Měsíc, ale na něj už jsme připraveni – máme filtry a víme, co je kdy na měsíčním povrchu vidět zajímavého. Oproti minulým táborům budeme mít letos větší možnost pozorovat planety Sluneční soustavy – hlavně Saturn se nám po několika letech opět vrací na letní nebe a protože jde bezesporu o nejhezčí planetu, určitě je na co se těšit!

Pro chvíle odpočinku od aktivní zábavy nebo na deštivé dny máme připravenu zásobu filmů, ať už dokumentárních, zaměřených na naše oblíbená témata, nebo prostě oddechových.

Novou tradicí se na našich táborech stala návštěva lanového centra, takže ani ta nás letos nemine. A zapomenout nesmíme ani na zvané hosty, kteří za námi jezdí s vlastním programem – přednáškou, pozorováním apod., ale nechávají se často zatáhnout i do táborových her a o pořádnou dávku legrace pak rozhodně není nouze!

Ubytování  v Chalupě Polesí je na výborné úrovni. Chalupa je po celkové rekonstrukci, k výbavě patří  tři velkorozměrové televize (využívané na přednášky, promítání filmů, práci se stellariem, ale také na astrokufr, astroriskuj atd.), pinpongový stůl a šipky (využívané hlavně o poledním klidu).

Stravujeme se „sami“. Ne že by si přímo vařili sami táborníci, na to nám ani nemůže zbýt v nabitém programu  čas, o naše žaludky se stará vlastní (profesionální) kuchařka a na nákupy si jezdíme do blízkého Rychnova.

Zbývá už jen dodat, že se nám naprostá většina dětí a vedoucích vrací.  Chalupa Polesí ale rozšířila své ubytovací možnosti a tak rádi mezi sebou uvidíme další nadšené zájemce o astronomii a kosmonautiku. Nemusí to být žádní odborníci a ani nemusí vlastnit dalekohled nebo jiné astronomické vybavení, stačí mít zájem o astronomii nebo kosmonautiku, chuť dozvědět se a vyzkoušet něco nového a strávit velmi aktivních 14 dní v partě prima lidiček a v krásné přírodě Orlických hor.

Informace o táboře:

Místo tábora:  Říčky v Orlických horách, Chalupa Polesí (chalupapolesi.cz)

Termín: 9.8. – 22.8. 2014

Cena: 4 500,-

Doprava:  vlastní

Věk táborníků: 10 – 16 let (věkové výjimky lze řešit po domluvě)

Volných míst:  28 dětí

 Přihláška je ke stažení zde!

Dotazy k táboru ráda zodpovím na telefonu (737 826 352) nebo emailem (bartakova@astro.cz).

Na viděnou v Říčkách se těší  vedoucí Michal, Katka, Honza a Věra.

 

Foto (tábor 2013):  Věra Bartáková

Stornopoplatky

Při odhlášení dítěte z tábora účtujeme stornopoplatky. Jejich výše záleží na důvodu a termínu odhlášení.

  • Odhlášení do 1.6.  z jakéhokoliv důvodu –  bez poplatku
  • Odhlášení do 30.6. z jakéhokoliv důvodu – poplatek 500 Kč.
  • Odstoupení později než 30.06.:
    a) z důvodu onemocnění dítěte doloženého lékařským potvrzením – 20 % ceny
    b) z ostatních důvodů – 50 % ceny

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné