Skip to content


Na obloze kometa!

Na obloze máme nyní možnost spatřit pouhýma očima kometu. Nejde o žádné velké divadlo, tato kometa nemá ohon přes půl oblohy. Komety s ohonem přes půl oblohy jsou velmi vzácné a jsou viditelné v průměru jen jednou za několik desítek let. Ale i tak jde o zajímavou podívanou!

Ročně astronomové pozorují a objevují několik desítek komet. Většina z nich jsou velmi slabé, viditelné pouze většími dalekohledy. Ale zhruba jednou ročně některá z komet dosáhne jasnosti umožňující její spatření pouhým okem, bez pomoci dalekohledu. Nyní můžeme takto spatřit kometu, která nese označení C/2014 Q2 (Lovejoy). Tu objevil astralský astronom-amatér Terry Lovejoy v srpnu 2014. Terry je ostřílený lovec komet, na svém kontě má již 5 objevů.

Lovejoy_11_january_WF4
Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) z českého robotického dalekohledu FRAM, který patří Fyzikálnímu ústavu AV ČR.

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) nyní dosahuje zhruba 4. hvězdné velikosti, tudíž je spatřitelná i pouhým okem. Samozřejme podmínkou k jejímu spatření, bez pomoci dalekohledu, je tmavší obloha, dál od rušivých světel měst. Nejslabší, pouhým okem viditelné hvězdy mají okolo 6. hvězdné velikosti (mimo město). Ve městě můžete kometu vyhledat za pomoci loveckého triedru či malého dalekohledu. Další podmínkou je alespoň základní orientace na obloze. Bez toho kometu na obloze nejspíš nenajdete.

Kometa je viditelná večer, již hned po setmění. Nyní prochází souhvězdím Býka, v druhé půlce ledna přejde do Berana, viz přiložená mapka. Vhodnou orientační pomůckou budou souhvězdí Orion a Býk spolu s hvězdokupami Plejády a Hyády. Viditelnost komety pouhým okem by mohla vydržet do poloviny února.

Lovejoy_mapkaVyhledávací mapka pro kometu C/2014 Q2 (Lovejoy) na leden. V mapce jsou vyznačeny časové značky po jednom dni.

About the author

Martin Mašek Martin Mašek ... Místopředseda Sekce pro děti a mládež. Student geografie a amatérský astronom z Liberce. Pozorovatel komet, deep-sky objektů a proměnných hvězd. Je objevitelem několika planetek a proměnných hvězd. Má rád přírodu, mimo astronomii se věnuje fotografování a výletům do přírody. Je členem skautského oddílu.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné