Skip to content


Podívej, tam je supernova!

Spatřit supernovu na vlastní oči se poštěstí jen velice šťastným jedincům žijícím ve správnou dobu, k takové události totiž dochází v naší galaxii – Mléčné dráze – nejvýš jedenkrát za staletí, možná až tisíciletí. Pokud ale máme k dispozici menší dalekohled, můžeme supernovu spatřit v nějaké cizí galaxii, jakých jsou na obloze v dosahu dalekohledu stovky. V těchto dnech to je například supernova s označením 2011by, nacházející se v souhvězdí Velké medvědice. Jedná se o supernovu v 60 miliónů světelných let vzdálené galaxii s katalogovým označením NGC 3972. Galaxie samotná se v dalekohledech jeví jako mlhavý ovál, který znázorňuje seskupení stovek miliard hvězd. Některé hvězdy v galaxii jsou velikosti našeho Slunce, další jsou obří hvězdy a spousta trpaslíků, ať hnědých, červených, či bílých; a právě jeden z těch bílých trpaslíků se rozhodl ukončit svou pouť životem za velkého ohňostroje, při kterém na několik dní sám přezáří světlo všech ostatních hvězd v galaxii dohromady!

Supernova 2011by od Ivana Majchroviče, 29.4.2011

Tento typ supernovy se nazývá Ia a tyto supernovy pomáhají astronomům měřit vzdálenosti ve vesmíru, protože explodují vždy se stejnou energií. Původcem výbuchu je nenasytný bílý trpaslík obíhající kolem jiné hvězdy. Bílí trpaslíci jsou velice husté hvězdy – kdybychom si z bílého trpaslíka vyřízli kostku o velikosti kostky cukru, tak ta bude vážit asi tunu! Velikost takové hvězdy je podobná planetě Zemi, její hmotnost se ale díky vysoké hustotě blíží nebo i převyšuje hmotnost Slunce. Když taková hvězda obíhá kolem další, hmotnější a řidší, postupně vysává z jejího povrchu plyn a ten pak po spirále padá na povrch trpaslíka. Trpaslík se pomalu obaluje plynem, houstne a zahřívá se, až nakonec, když dosáhne hmotnosti 1,38 násobku Slunce, dojde k zapálení termonukleárních reakcí v celém trpaslíku. Následkem toho se uvolní takové množství energie, jaké klasická hvězda vyrábí milióny let, a dojde k ohromné explozi, která nakonec hvězdu rozmetá do okolního prostoru. V čase výbuchu světelným výkonem přesvítí 100 miliard klasických hvězd. Kromě toho dochází k tvormě složitějších chemických prvků potřebných pro život, látka, která z hvězdy zbyde, tedy poslouží pro další generace hvězd a umožní jim vytvořit vlastní planety a třeba i život!

Loading player…

Ukázka supernovy typu Ia. Kredit: ESO

Na tuto podívanou by měl stačit dalekohled s objektivem 20-cm. Galaxie se nachází přímo v lichoběžníku velkého vozu mezi hvězdami Megrez a Phecda, který se večer nachází téměr v nadhlavníku. Blízko NGC 3972 se nachází řada dalších galaxií které lze také snadno vidět v dalekohledu. Samotná supernova vypadá jako hvězda jasnější než jádro galaxie, sedíci v okraji tohoto mlhavého oválu. Supernova již během několika dní dosáhne maximální jasnosti a poté bude pomalu slábnout, v dosahu dalekohledů okolo 20-cm by mohla vydržet tak dva týdny.

Mapka na vyhledání supernovy

About the author

Jakub Černý Jakub Černý... Zabývám se výzkumem drobných těles Sluneční soustavy, které jsou klíčem k odhalení vzniku naší vlastní Sluneční soustavy.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné