Skip to content


Léto s kometou Garradd

Letní prázdniny konečně začaly a kromě volna s sluníčka si budeme moci užívat i noční oblohu. Na ní můžeme i malým dalekohledem najít zajímavou vlasatici – kometu Garradd. Sice nebude oslnivě jasná, zato ji uvidíme velice dlouhou dobu. Skoro jeden rok bude vidět i v malých dalekohledech a triedrech. To vše díky neobvykle velkému jádru komety, díky kterému je jasná i přes velkou vzdálenost od Země. Setkat se s ní můžeme po většinu noci, celé léto.

Kometa Garradd - 2.7. - Rafael Ferrnando
Snímek komety C/2009 P1 Garradd z 2. července 2011. Foto: Rafael Ferrnando.

Kometa Garradd se vrací ke Slunci jednou za 131 tisíc let a je to poprvé kdy ji spatří moderní lidstvo. Při posledním návratu mohli kometu sledovat například zástupci druhu člověka Neandrtálského. Celou tu dobu trávila v mrazivých končinách Sluneční soustavy a nyní opět na několik let okusí teplo naší životadárné hvězdy. Díky němu se z jádra komety vypařuje voda s těkavými plyny. Jejich gejzíry drolí povrch na prach a unáší jej pryč od jádra, tak vytvářejí hlavu komety a ohony sledující dráhu komety a Sluneční vítr.

To vše můžeme vidět, namíříme li na kometu menší dalekohled nebo triedr (po většinu období bude stačit klasický triedr 7×50). Jak a kde ji nalezneme následující tři měsíce?

1.-13. července:

Kometa se před pár týdny objevila na ranní obloze a její pozice jí velice rychle činí dobře pozorovatelnou. Téměř každý den ji můžeme vidět o stupeň výš na obloze. Znatelně poroste její jasnost; během necelých dvou týdnů zjasní o půl magnitudy, jak se rychle přibližuje Slunci i Zemi. Kometu můžeme zastihnout poblíž „škopku“ Vodnáře pod hlavou Pegase, ke které bude rychle směřovat. V trochu větších dalekohledech bude možné vidět ohony komety, které nebudou příliš měnit pozici. K jejich pozorování je ale zapotřebí velice tmavé oblohy.

28. července – 8. srpna

Kometu z oblohy následně „vymaže“ Měsíc. Respektive ne úplně, ale na kometu bude tou dobou žalostný pohled. Pokud tedy nechcete být zklamaní, při rušení Měsíce kometu nepozorujte! Přelom prázdnin začne být dalším dobrým obdobím viditelnosti komety. Ta se rychle přesouvá z ranní oblohy nad jih a nejlepším časem pozorování bude půlnoc, kdy již bude nádherně vysoko nad obzorem v souhvězdí Pegase. Zpočátku bude blízko hvězdy v hlavě Pegase – Enif, rychle se bude blížit Delfínovi – malému, ale dobře znatelnému souhvězdí. Jasnost bude už okolo 8 magnitud a ohon komety se bude rychle přetáčet ze západu na jih. Velice zajímavé bude přiblížení komety ke kulové hvězdokupě M15 na necelý stupeň 3. srpna! Jistě se bude jednat o velice dobrou příležitost pro astrofotografy zachytit tento moment.

22. srpna – 2 září

Po odeznění dalšího úplňku kometu nalezneme v souhvězdí Šípu v Mléčné dráze. Kometa bude již jasná okolo 7 magnitud a ohon by se mohl viditelně prodloužit až na dvojnásobek na konci období. Směřovat by měl směrem na jihovýchod. Touto dobou kometa dosáhne nejvyšší pozice na obloze v tomto období. Nalezneme ji večer téměř 2/3 výšky zenitu nad obzorem! V tomto období dojde k dalšímu zajímavému úkazu. Kometa na konec prázdnin 27. srpna projde jen něco kolem 10 úhlových minut kolem kulové hvězdokupy M71 v Šípu! Ta by měla být v tomto období znatelně slabší než kometa. Pokud bude jasno, rozhodně si tuto podívanou nenechte ujít. Kometa dosáhne prvního největšího přiblížení Zemi, okolo 1.4 AU (tedy i tak poměrně daleko). Zjasňování způsobené přibližováním ke Slunci téměř vykompenzuje začínající vzdalování komety od Země.

16. – 29. září

V září se kometa přesune do souhvězdí Herkula, konkrétně se bude sunout poblíž jedné z jeho nohou. Jasnost komety bude stagnovat a držet se 7. magnitudy, jak se bude vzdalovat od Země a přibližovat Slunci. Ohon by měl být v celém období nejdelší a směřovat na východ. Viditelnost bude pohodlná ve večerních hodinách, kdy bude kometa téměř 60 stupňů vysoko nad obzorem.

Komety jsou nicméně známé svým nevypočitatelným chováním. Jasnost komety se mnohdy nevyvíjí podle předpovědí. Mohou prudce zjasnit, nebo naopak začít nečekaně slábnout. Garradd může příjemně i nepříjemně překvapit.

Zdroj.: http://www.kommet.cz/page.php?al=kometa_garradd_prvni_dejstvi

About the author

Jakub Černý Jakub Černý... Zabývám se výzkumem drobných těles Sluneční soustavy, které jsou klíčem k odhalení vzniku naší vlastní Sluneční soustavy.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné