Skip to content


2015: Vesmírná odysea – Duna

Už po sedmé pořádá Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti letní tábor pro děti a mládež, zaměřený na astronomii a kosmonautiku. První tři ročníky nesly název Astronomicko-kosmonautický tábor a pořádali jsme je ve spolupráci s ČSOP Žlutý květ. Od roku  2012 podnikáme tábory pouze v rámci SDM  pod názvem Vesmírná odysea. S tou letošní se podíváme na planetu Arrakis…

Námětem celotáborové hry je tedy známý Herbertův román Duna. Kromě pobytu mezi Fremeny, jízdy na červech, útoků na továrny s kořením a bojů s Harkoneny naše táborníky čeká tradiční dávka informací, testů a soutěží s astro a kosmo náplní, pozorování Saturnu, Měsíce, hvězd, meteorů a Slunce, celodenní výlet, táboráky, krátké i dlouhé, denní i noční hry, koupání v potoce, raketový den s vlastními pet-raketami, návštěva lanového centra a další zábava. Na oživení programu opět pozveme zajímavé hosty, kteří se věnují popularizaci vědy, astronomie a kosmonautiky. Program  máme opravdu pestrý a na nudu si u nás zaručeně nikdo stěžovat nebude.

tabor_2014

Místo pro naše letní prázdninové dobrodružství také neměníme. Ubytování je to velmi pěkné a okolí nabízí spoustu hracích území. Pozorovat se dá buď přímo u chalupy, nebo, pokud  chceme lepší podmínky, zavezeme techniku a spacáky autem na nedaleký kopec, sami tam dojdeme pěšky a na místě zůstáváme, dokud máme co pozorovat (občas i celou noc).

Po loňské zkušenosti, kdy nám těsně před táborem odřekla kuchařka a my už náhradu nesehnali, jsme se rozhodli, že vařit si propříště budeme sami. Loni se nám to velmi osvědčilo a ušetřené peníze jsme investovali právě do lanového centra, kde všichni, kteří se do korun stromů vydali, absolvovali nejdelší a nejtěžší úsek.  Náš výkon ostatně vzbudil obdiv u samotných provozovatelů centra.

Současné vedoucí a praktikanty jsme si sami vychovali – jsou to naši bývalí táborníci, ti nejstarší právě z dob prvních A-K táborů. A dorůstají nám další.  Málokdy se nám stane, že se dítě přihlásí na tábor jen jednou, většina se nejméně jednou dvakrát vrací.  A někteří i 7x :-)

tabor_spolecna

Zbývá už jen dodat kdy a kde se náš tábor koná, na kolik vyjde a jak je možné se přihlásit. Takže:

  • Místo tábora: Chalupa Polesí, Říčky v Orlických horách
  • Termín: 8.8.2015 – 21.8.2015
  • Cena: 4 700,- Kč
  • Přihlášky ke stažení zde: ve formátu docx,  ve formátu PDF.
  • Kontakt, informace: Bartáková Věra, email: bartakova@astro.cz, tel.: 737 826 352

pozvanka_tabor

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné