Skip to content


Návod na domácí pokus č.4 – Jak závisí velikost objektů na jejich vzdálenosti?

Potřebuješ:  asi dva papíry, nůžky a pastelky, kružítko nebo něco, podle čeho obkreslíš velká kolečka, provázek, silný fix a dost místa na podlaze
Postup:

1. Na papír si obkresli dvě stejná, velká kolečka a vystřihni je. Pak si namaluj jedno nebo dvě kolečka menší.  My jsme velké kolečko kreslili podle talířku a menší podle skleničky.

2. Vezmi si provázek dlouhý asi jako celá místnost, přehni ho na půl a v půlce si udělej značku (silným černým fixem, izolepou, uzlíkem a podobně). Pak provázek ještě jednou přehni a na obě nové půlky udělej další značky. Můžeš to udělat třeba podle našich obrázků.

3. Provázek natáhni na zem a jeho konce něčím zajisti, například bačkorou.

4. Teď polož obě velká kolečka na první a druhou značku.

5. Do ruky si vezmi obyčejnou tužku nebo pastelku a stoupni si na začátek provázku. Ruku s tužkou natáhni před sebe, zavři jedno oko a dívej se přes tužku na bližší kolečko. Špičku tužky srovnej s horním krajem kolečka. Posouvej palec po tužce, dokud nebude na spodním okraji kolečka. Ruku měj stále nataženou a palec drž pevně. Zkontroluj, případně oprav, zda je špička na horním a palec na dolním kraji kolečka. Pokud ano, drž palec dál na tužce, ale ruku už můžeš spustit. Podívej se, jak velký kus tužky odpovídá velikosti prvního kolečka. Pokud chceš, překresli si ho na papír.

6. Znovu si stoupni na začátek a stejným způsobem změř velikost druhého kolečka. Prohlédni nebo zakresli, jak velký kousek tužky ukazuje velikost kolečka na druhé značce.

7. Teď si vezmi menší kolečko a polož ho na první značku. Proveď s ním stejné měření a znovu se podívej na svoje tužkové měřidlo velikosti. Vidíš nějakou zajímavost?

Pokud tě měření baví, proveď ještě další měření, kolečka můžeš pokládat ještě na třetí značku něco až na konec provázku

 

 

Vysvětlení: Náš pokus je vlastně velmi zjednodušené měření takzvané ÚHLOVÉ VZDÁLENOSTI. Zatím si nemusíte dělat starosti co to přesně znamená, ale určitě si zapamatujte, že čím je objekt dále, tím menší se nám zdá a tímto způsobem se na obloze měří třeba vzdálenosti mezi hvězdami v souhvězdí. Ale pozor, tímto způsobem nezjistíme skutečnou vzájemnou vzdálenost dvou hvězd. Vlastně nezjistíme ani jejich vzdálenost od nás. Na to se používají jiné metody, například taková, která měří jasnost hvězd. V tomto případě platí, že čím je hvězda blíž, tím více bude zářit – asi jako světla automobilu, který  jede po dlouhé rovné silnici k nám. Ani to však není úplně jednoduché,  protože všechny hvězdy nejsou stejně velké a stejně zářivé.  Zjistit skutečné rozměry hvězd, které jsou od nás nesmírně daleko a vidíme je jen jako svítivé body,  je ještě mnohem těžší.  Astronomie je prostě věda.

 

Pro zvídavé ještě poznamenejme, že astronomové slovy „hvězdná velikost“ nemyslí její skutečnou velikost,  její průměr, ale právě její zářivost. Pak mluví o hvězdách první velikost, druhé velikosti a podobně.

 

 

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné