Skip to content


Pokus šestý: Co umí a neumí naše oči

Co potřebuješ:

bílý papír, tužku, pastelky, nůžky, zrcátko, baterku

 

Postup:

POKUS PRVNÍ

1. Počkej si, až se venku setmí. V místnosti si sedni ke stolu, na který sis připravil všechny  potřebné věci.  Zatím nech rozsvíceno.

2. Teď zjistíme, jestli naše oči vidí všechno. List papíru rozstřihni na půl, jednu půlku zatím odlož stranou. Na druhou půlku nakresli ke kraji hvězdičku a o kus dál, asi na šířku počítačové myši, nakresli velký puntík. Hezky výrazně! Třeba takto:

              ★                        ●

DSC04719

3. Nechej papír s hvězdičkou a tečkou ležet před sebou na stole. Zakryj si rukou jedno oko a druhým, nezakrytým okem se upřeně zadívej na hvězdičku na papíře. Určitě koutkem oka, aniž bys musel otáčet hlavu,  vidíš také tečku…

4. Pomalu se začni k papíru přibližovat. Pořád se dívej na hvězdičku a druhé oko měj stále zakryté. Dívej se na hvězdičku, ale nezapomínej na puntík! V určitém okamžiku ti na chvilku úplně z papíru „zmizí“. Stačí však maličký pohyb hlavy dopředu nebo dozadu a puntík se objeví… Kouzlo?

 

POKUS DRUHÝ

1. Vezmi si červenou, hnědou, fialovou, tmavě modrou a tmavě zelenou pastelku. Na druhou půlku papíru pět stejně velkých koleček, každé jinou barvou,  a vybarvi je tak, aby byly přibližně  stejně tmavé. Zatím stále měj rozsvíceno, ale připrav si baterku.

2. Rozstříhej papír na jednotlivá kolečka.  Polož kolečka před sebe a zadívej se na ně. Určitě ti nedá žádnou práci určit jejich barvu.

3. Rozsviť baterku a zhasni světlo. Dívej se na kolečka a pomalu zakrývej (třeba rukou, nebo můžeš baterku namířit na desku stolu a pomalu ji ke stolu přibližovat) světlo. Sleduj, jestli je stále snadné od sebe rozeznávat všechny barvy.

4. Posbírej kolečka, zavři oči a v ruce si kolečka promíchej. Pak je polož znovu před sebe, ale nedívej se na ně. Za úplně nejvíc ztlumeného světla baterky se pokus určit jakou barvu které kolečko má.  Je to jednoduché?

DSC04720

5. Pro majitele baterky s červeným světlem máme ještě jednu zajímavost: rozsviťte červené světlo a podívejte se na kolečka. Neztratilo se některé?

 

POKUS TŘETÍ

1. Všechno odlož stranou, kromě baterky, a připrav si před sebe zrcátko. Rozsviť baterku, zhasni ostatní světla. Zrcátko nastav tak, abys dobře viděl svoje oči.

2. Velmi pozorně se v zrcátku zadívej na střed jednoho oka, na takzvanou panenku.   Baterku  zhasni a  počítej do desíti. Pak baterku znovu rozsviť. Dívej se na panenku svého oka – co dělá po rozsvícení?

3. Pokud se to nepovedlo napoprvé, pokus zopakuj. Určitě se podaří.

 

Vysvětlení:

První pokus – vzadu v oku je místo, kterému se říká „slepá skvrna“, kde oko nevnímá světlo. Když přiblížíte oko na tu „správnou vzdálenost“ k papíru, dopadá obraz puntíku právě na slepou skvrnu a vy ji nevidíte. Stačí ale trochu stočit zrak, nebo pohnout hlavou a obraz puntíku dopadne na jiné místo v oku, kde ho bez potíží vidíte.

Druhý pokus – pokud pozorujeme předměty v dostatečném světle, rozeznáváme jejich barvy snadno. Čím méně světla je však kolem nás, tím těžší je pro naše oči určit správnou barvu. A jak zmizelo červené kolečko? Podobně jako není vidět bílá pastelka na bílém papíře, není možné vidět v červeném světle červené kolečko J.

Třetí pokus – panenky našich očí jsou vlastně kulatým průzorem, kterým prochází světlo do  očí. Fungují tak trochu jako žaluzie a chrání oči před oslněním. Když je světla hodně, například za jasného dne nebo při rozsvícené baterce, stáhnou se na maličkaté kolečko, kterým projde méně paprsků. Když je naopak světla málo, roztáhnou se doširoka, aby do oka mohlo vstoupit paprsků víc a my přece jen něco viděli.

O tom, jak dopadl tvůj pokus,  nám můžeš napsat do komentářů.

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné