Skip to content


Návod na domácí pokus č.2 – hra světla a stínu na Měsíci

Potřebuješ: 1 kilogram hladké mouky, lžíci, velký igelitový pytel nebo fólii a silnější baterku

Postup:

1. Najdi si místnost, ve které můžeš udělat trochu nepořádek a kde je po zhasnutí světla skutečná tma (garáž,  koupelna…)

2. Na zem (nebo třeba do vany)  rozlož igelit a na něj vysyp mouku.

3. Lžící v mouce udělej co největší výstupky a důlky  – ty budou představovat horské štíty a údolí na Měsíci.

4. Zhasni hlavní světlo a rozsviť baterku.  Sviť na svůj moučný model měsíčního povrchu přímo shora  a pozoruj, jestli vidíš dobře všechny výstupky a prohlubně.

6. Teď sviť na mouku troku zešikma. Vidíš nějakou změnu?

7.  Do třetice posviť na svoje moučné hory úplně ze strany. Vidíš nějaké stíny? Zdá se ti teď tvoje krajina zajímavější?
Vysvětlení: Ačkoliv si to myslí dost lidí, úplněk není pro pozorování Měsíce nejvhodnější. Je to stejné, jako když jste na mouku svítili přímo shora – nevznikají žádné stíny a povrch se zdá být placatý. Když ale štíty hor osvětluje Slunce ze strany, vznikají dlouhé stíny, které podrobností na povrchu zvýrazní. Stejně jako když jste na  moučnou krajinu svítili ze strany baterkou. Při pozorování Měsíce pomocí dalekohledů se proto nejčastěji lidé dívají právě na rozhraní osvětlené a neosvětlené části měsíčního povrchu, kde vznikají nejdelší stíny a krátery jsou nejvýraznější.

DSC04684

Povedlo se?  Mouku zatím ale nevyhazuj. Ulož ji na suché místo, za měsíc ji budeme ještě potřebovat. A nezapomeň po sobě všechno pečlivě uklidit!

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné