Skip to content


Návod na domácí pokus č.3 – co má společného káča a Polárka?

Potřebuješ: několik špejlí, modelínu, tvrdý papír a malou skleničku na obkreslení pravidelného kolečka, nůžky a pastelky

Postup:

1) Z modelíny si vytvaruj několik menších kuliček (asi jako lískový ořech ve skořápce).

01_Kulicky_z_modeliny

2) Každou kuličku opatrně palcem zmáčkni asi na poloviční výšku, asi jako na našich obrázcích. Snaž se, aby měla „splácnutá kulička“ stále pravidelný tvar.

02_Modelinove_kaci

3) Opatrně a co nejpřesněji do středu kotoučků píchni párátko. Kotoučky propíchni celé a na druhé straně je jen trochu vytáhni z modelíny ven  - opět se můžeš podívat na naše obrázky.

03_Roztoceni_kaci

4) Vytvořil sis pradávnou hračku, zvanou „káča“. Když chytneš za delší část párátka, spodní část opřeš o stůl a mezi prsty se pokusíš párátko roztočit, bude ve vzpřímené poloze chvilku „tančit“ po stole.

04_Sledujte_pohyb_horniho_konce_paratka

5) Pozoruj horní špičku párátka – míří stále stejným směrem?

05_Papirovy_kotouc_na_kace

6) Modelína je na výrobu káči velmi šikovná, bohužel se snadno deformuje. Chceš-li svoji modelínovou káču ochránit od pomačkání například při dopadu káči na stůl na konci jejího otáčení, můžeš si nad modelínu vyrobit ochranný papírový kotouček a navléknout ho na párátko.  Když si ho vybarvíš několika barvami, můžeš si při otáčení ještě užít pozorování toho, jak se míchají barvy.

06_Kotouc_je_mozne_vybarvit

07_Pri_otaceni_se_barvy_smichaji

 

Vysvětlení: Takže co má společného naše hračka s Polárkou? Naše Země se neustále otáčí, podobně jako naše káči.  Země sice nemá žádnou skutečnou osičku, podobnou párátku káči, ale kdyby ji měla, směřovalo by tohle zemské párátko právě na Polárku. Ve skutečnosti si ve středu Země takovou tyčku – osu můžeme přestavit a pak říkáme, že k Polárce směřuje severní pól zemské osy. Jak jste si ale určitě všimli, osičky našich modelínových hraček se při otáčení různě kymácely a špičky párátek opisovaly malé kružnice. Jak velké, to záleželo hlavně na tom, jak pravidelný tvar káči měly.  Méně pravidelné se kolébaly víc, povedenější se kymácely málo.

Zeměkoule také není pravidelná – jsou na ní hory a údolí, někde je oceán, jinde suchá země… Zemská osa se tedy kývá podobně jako naše párátka, i když mnohem  mnohem méně a pomaleji. Znamená to ale, že severní pól zemské osy nesměřoval vždy k Polárce a za čas na ni opět ukazovat nebude. Určení severu pak bude o něco těžší. Ale nebojte se, bude to ještě chvilku trvat, ještě pár tisíc let bude Polárka ukazovat sever spolehlivě. No a pak ji hold nahradí nějaká jiná hvězda, například zářivá Vegy ze souhvězdí Lyry. Na to si ale budete muset počkat asi tak 10 tisíc let. A Polárka se znovu ukazatelem severu stane po 25 tisících let. Kdo ví, jestli ji v tu dobu budou ze Země pozorovat nějaké děti…

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné