Skip to content


3. Příprava na pozorování

Je pochopitelně možné jen vzít baterku, karimatku, otočnou mapu a utíkat na pozorování. Určitě i tak, zvlášť pokud s pozorování začínáte, může být pozorování plné napínavých objevů. Může se vám ale také stát, že si v takovém případě necháte utéct nějakou zajímavost – průlet ISS nebo záblesk Iridia, konjunkci planet, zákryt planety Měsícem a podobně.

Proto (a nejen proto) je dobré se na každé pozorování připravit. Podívat se doma a v klidu na to, na jakou část oblohy se budete při pozorování dívat, jaké na ní jsou zajímavé objekty a pomocí internetu, Hvězdářské ročenky nebo jiné literatury zjistit, co se na noční obloze v tento čas odehrává. Pak můžete naplánovat nejen co, ale také jak dlouho a v jakém pořadí budete vše pozorovat. Určitě si tak odnesete z pozorování více zážitků, než když teprve na místě začnete vymýšlet, na co byste se asi tak mohli podívat. A protože je lidská paměť většinou dost děravá, doporučujeme si pořadí objektů a jejich přibližnou polohu sepsat. U jevů, probíhajících v určitý čas, je pochopitelně nutné si připsat (a pečlivě hlídat) čas.

img

Naprosto nezbytné je zkontrolovat počasí. Prvním krokem je pochopitelně pohled z okna. Ideálně by měla být obloha bez mráčku. Na některá pozorování však malá oblačnost nevadí, není-li roztažena po celé obloze. Předtím, než se vydáte ven, byste ale měli vědět, jestli se nad vaše pozorovací stanoviště nežene silný vítr, hustá oblačnost, či dokonce déšť. V zimě je také dobré vědět, s jak nízkou teplotou se venku „utkáte”. Aktuální předpověď se dá snadno najít na internetu a o tom, jak bude vypadat nebe příští ch pár hodin, si nejlépe uděláte obrázek zesatelitních snímků.

KDE ČERPAT NÁMĚTY NA POZOROVÁNÍ A INFORMACE?

Základem by měla být pro začátek otočná mapa nebo totéž v internetové formě. Stránek, na kterých najdete otočnou mapu s aktuálním pohledem na oblohu i možností nastavit si jiný čas či datum, je mnoho. Pro příklad uvádíme alespoň tři – první odtud, ze stránek ČAS, druhou, patřící stránkám Štefánikovy hvězdárny na Petříně a třetí ze stránek dnes již málo aktualizovaných Instantních astronomických novin:

http://www.astro.cz/obloha/mapa/

http://www.observatory.cz/info/index.php?page=Obloha%20dnes/otacivka.html

http://www.ian.cz/obloha.php

Ta poslední otáčivá mapa má výhodu oproti většině ostatních – je na bílém podkladu s černými čarami a popisy a je tedy ideální pro ty, kteří si chtějí pohled na oblohu vytisknout a vzít s sebou na pozorování. Jen si u ní dejte pozor na uváděný čas. Zde je v tzv. UT a pro převod do našeho středoevropského času musíte přičíst 1 hodinu a platí-li čas letní, dokonce hodiny dvě. Znamená to, že chcete-li si například nastavit oblohu na dnes ve 20 hodin, vyplníte do dolních či horních okének dnešní datum a v létě 18 h 0min 0s , zatímco v zimě 19h 0min 0s. Ale upřímně, na sekundy se ohlížet opravdu nemusíte.

Další výbornou pomůckou na seznamování s noční (i denní) oblohou a na přípravu pozorování jsou různé počítačové programy. Volně ke stažení je hojně využívané a opravdu šikovné Stellarium. Adresu na něj najdete v levém sloupci v rubrice “Ke stažení”. V rubrice “Odkazy” se dostanete na adresy stránek s astronomickou tématikou a to takových, které pro vás připravují buď přímo profesionálové nebo zkušení amatéři a na informace z nich se tedy můžete spolehnout.

Astronomická fóra jsou výborným prostředkem, jak se seznámit s lidmi stejných zájmů a získat další informace. Nejznámější je asi Astro-forum: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl. Tady už je ale potřeba být opatrný. Informace vám tam stejnou měrou mohou podávat lidé znalí, jako lidé s malými zkušenostmi, mylnými názory a mnohdy i nevyváženou osobností. Ani moderátoři neuhlídají vše, jsou to také jen lidé.

Dále doporučujeme hojně studovat literaturu. Inspirovat se například můžete v levém sloupci v kolonce Literatura a pochopitelně v knihkupectvích a knihovnách.

Kroužky, tábory, prázdninové akce. To jsou další způsoby, jak získat informace, zkušenosti a prožít krásné chvíle pod hvězdnou oblohou s lidmi stejně zaměřenými, získat nové přátele. I o těchto akcích se dozvíte na našich stránkách.

img

Na závěr samozřejmě nesmíme zapomenout na samotné „chrámy múzy Úranie”, hvězdárny a planetária. V Astronomické mapě České republiky (opět v odkazech) se snadno dozvíte, kde ve vašem okolí (tj. v okruhu 50km od vás) leží nějaká hvězdárna či planetárium a můžete si naplánovat jejich návštěvu. Nejde-li právě o velké instituce (tam je otvírací doba velmi přesně dána), určitě stojí za to si na dané místo napřed zavolat nebo napsat mail a domluvit se, kdy je možné místo navštívit. V naprosté většině případů vám zaměstnanci vyjdou vstříc a otevřou vám i mimo oficiální otevírací dobu. A pokud snad nemáte možnost se na hvězdárny vypravit sami, zkuste naše Noci na hvězdárnách, které pořádáme pro členy Sekce.

A teď už nezbývá než popřát vám krásné astronomické začátky, úspěšné pokroky a trvalou lásku k astronomii.

About the author

Martin Mašek Martin Mašek ... Místopředseda Sekce pro děti a mládež. Student geografie a amatérský astronom z Liberce. Pozorovatel komet, deep-sky objektů a proměnných hvězd. Je objevitelem několika planetek a proměnných hvězd. Má rád přírodu, mimo astronomii se věnuje fotografování a výletům do přírody. Je členem skautského oddílu.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné