Skip to content


2012: Vesmírná odysea – START

Nějak nám ty děti stárnou. Z prvních našich táborníků už více než polovina vlastní občanský průkaz a ačkoliv nám pochopitelně přibývají rok co rok nové, mladší děti, klasické tábory se pro ty nejstarší stávají nedostupné. Milovníci astronomie si zoufat nemusí, pro ně se každé léto pořádá celá řada zajímavých akcí, od Expedice v Úpici, přes Dovolenou s dalekohledem až po několik pozorovacích praktik „proměnářů a meteorářů“. Pro kluky, které více než samotné pozorování vesmíru láká jeho fyzické dobývání, kterým učarovaly rakety, sondy a kosmonauti, se ale žádná expedice, žádné praktikum nekoná…

Na konci loňského tábora pro pokročilé jsme se tedy rozhodli pořádat naše prázdninová setkání jinak, aniž bychom se ale vzdali toho, co se na A-K táborech v minulosti osvědčilo.  Některé změny byly jasné hned, nad jinými jsme museli chvíli popřemýšlet, další vyplynuly až ze samotných  příprav našeho nového letního setkávání. K dnešnímu dni už je však všechno jasné a v základu připravené.

Co tedy pozorovatele a dobyvatele vesmíru  čeká  v létě  2012? V krásné, rekonstruované, dřevem vonící Chalupě Polesí v Říčkách v Orlických horách se  tentokrát  sejdeme na plných 14 dní, od soboty 11.8. do pátku 23.8.

Na programu jsou tradiční bloky s astronomií a kosmonautikou, úkoly k jednotlivým blokům, stavby kosmodromů a vesmírných plavidel, konstrukce jednoduchých astronomických pomůcek, práce s optickými stavebnicemi, několik fyzikálních pokusů, dokumentární filmy a videa, přednášky osvědčených popularizátorů astronomie a kosmonautiky, noční i denní pozorování,  ale také pořádná porce her a soutěží,  spaní pod širákem, několik nočních i denních bojových her a  táborák. Pro velký úspěch si zopakujeme i stavbu planetární stezky, ze které bohužel shodou neblahých okolností nemáme žádnou fotografii. Chalupa Polesí je navíc ideálním místem pro konstrukci dalších slunečních hodin, které tentokrát ani nebudeme muset na konci tábora rozebírat…

Vesmírná odysea je určena úplným začátečníkům i dětem s hlubším zájmem a zkušenostmi v oblasti  astronomie nebo kosmonautiky. Věkové rozpětí je široké, od 10 do 18 let. Zjistili jsme, že spolupráce různě starých a různě zkušených výzkumníků je velice přínosná a větší část programu proto bude společná pro začátečníky i pokročilé.

Na chvíle, kdy se budou nováčci seznamovat s úplnými základy astronomie a kosmonautiky, budou mít pokročilí připravený program odpovídající jejich úrovni. Rozdělení  na začátečníky a pokročilé se chystá na pozorování, kde rozdíly budou nejen v náročnosti pozorovacích cílů a zpracování výsledků, ale i v délce pozorování – nudit se určitě nebude nikdo!

Podle slov našich věrných táborníků se zdá, že nejméně polovinu míst zaplní oni. Druhá polovina čeká na nové astronomy, kosmonauty a další děti, které třeba ani jednomu z oborů zatím nepropadly, mají ale chuť vyzkoušet nové věci, něco se naučit a naplno prožít 14 srpnových dní.

Na viděnou v Říčkách se těší Věra, Jan-„Guli“, Boris, Eva, Standa-„Bobr“, Honza K. a další.

PŘIHLÁŠKA

 

Pořadatelem tábora je Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti.

Další informace, kontakty a online přihlášku najdete  zde.      



About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné