Skip to content


A-K tábor 2011 – začátečníci

Ke konci prázdnin, kdy se většina školáků chystá na záčátek školního roku, se parta dětí se zájmem o astronomii a kosmonautiku sjela z celé ČR do Orlických hor , aby  zažila mnoho nezapomenutelných chvil a něco nového se i naučila.

Počasí nám přálo, skoro celý týden nebyl na obloze ani mráček, což se značně promítlo na našem denním i nočním programu. Program celého tábora byl velmi nabitý, začátky kosmonautiky dětem skvěle přiblížil čtyřdílný seriál Závody v dobývání vesmíru, ale ani astronomie nezůstala pozadu, a proto děti čekala série mnoha přednášek od historie astronomie až po exoplanety , které stručně shrnuli to základní, co by každý začínajičí astronom měl vědět. Došlo i k tématu světelného znečištění a určitým zpestřením bylo promítání fotek z astronoomie a kosmonautiky ve 3D.

Součástí tábora byly i venkovní hry, kde jsme se všichni skvěle vyblbli a odreagovali. Nutno říci, že děti byli rozděleny do třech týmu, které mezi sebou v těchto hrách soupeřily, ale  žádná nevraživost zde nepanovala, spíše jsme s potěšením shledali, že si týmy mezi sebou pomáhaly. Trochu s podivem byla nejoblíbenější hra vybíjená, kde se mnozí vyřádili, jak fyzicky tak hlasově.           Táborák patří neodmyslitelně ke každému správnému táboru, a tak ani my jsme ho nemohli vynechat, opekli jsme si buřty a do toho nám krásně hrála  Daniele Ernestová na přičnou flétnu.

I v takto nabitém programu jsme si našli čas na celodenní výlet do Orlických hor. Podívali jsme se do podzemí prvorepublikového československého opevnění a na rozhlednu na Anenském vrchu, kde jsme měli velký výhled do okolí. Přestože jsme ušli nemalí počet kiklometrů, navíc v obtížném terenu, na dětech to večer nebylo skoro vůbec poznat a po večeři byli všichni čilí jako rybičky a my mohli pokračovat dále v programu.

Každý astronomm, ať už teoretik nebo praktik, by se měl alespoń částečně orientovat na obloze, proto jsme nemohli vynechat ani pozorování noční oblohy. Hned první den, jen co jsme se seznámili, vyrazili jsme na nedalekou louku, abychom si prohlédli krásu noční oblohy . Ukázali jsme si polárku, plus nějaká ta základní souhvězdí a jelikož jsme sebou přinesli  dva menší dalekohledy, mohli jsme si prohlídnout i vzdálené objekty Mesesirova katalogu, jako například galaxii v Andromedě či kulovou hvězdokupu  v Herkulovi nebo i „Chi a Ha“ v Perseu. Další noční pozorování proběhla velice podobně s tím rozdílem, že jsme dětem ukázali další souhvězdí   a hlavně tím, že vedoucí Zbyšek vzal s sebou svůj velký dalekohled, se kterým bylo možno spatřit  mnohem víc dalších objektů nebo ty samé, ale ve větším zvětšení, což je samozřejmě už o něčem jiném.  Při posledním nočním pozorování byla pro zájemce možnost přespat venku, takzvaně pod širákem. Noc byla jasná a hlavně teplá, takže ranní rosa nás vůbec nepotrápila, jen mohlo být  absolutní  bezvětří, jinak by to byla takřka dokonalá noc.

Nakonci tábora proběhlo vyhodnocení družstev, a my jsme se všichni vraceli domu nabytí mnoha novými zážitky.

 

Autor článku: Jan Kadlec

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné