Skip to content


Nick Arnold : Vesmír, hvězdy a slizcí ufoni ☻

Kniha se snaží vtipnou formou podat základní informace o stavbě vesmíru , sluneční soustavě, exoplanetách, možnosti existence mimozemského života atd. Je v ní i několik návodů na pozorování a pár „kosmických kvízů”. Každá stránka je doplněna více či méně vtipnými obrázky, často ve formě minikomiksů. Na „děsivé” cestě vesmírem nás doprovází trojice mimozemšťanů.

Určeno: Starším dětem, úplným začátečníkům

Co je na knize dobré: Snaha podat fakta zajímavou formou

Co není dobré: Nepřesné, matoucí nebo vyloženě chybné údaje, zamíchané mezi ty správné – pro začátečníky velmi nevhodná směs. Křečovitá a podbízivá snaha o vtip.

Ukázky:

„Hvězdy více než dvanáctkrát menší než Slunce jsou příliš malé na to, aby zářily. Tento druh „padlých hvězd” se nazývá černý trpaslík.(Nepleťte si to s jedním z malých pomocníků Sněhurky – to je něco úplně jiného.)”

„Velké hvězdy také lačně požírají své plyny. Vytvářejí více tepla než menší hvězdy velikosti Slunce a rychleji mění vodík na hélium. Po čase se taková hvězda kvůli síle své vlastní gravitace zhroutí do sebe. Střed hvězdy znovu vylétne ven… jen proto, aby zasáhl vnější hmotu, která se stále propadá dovnitř! Taková velká rána rozmetá hvězdu v jediném záblesku jasnějším než svit jedné miliardy hvězd. Říká se tomu supernova a je to představení hodné hvězdy první velikosti.”

„Každou sekundu spotřebuje žhnoucí Slunce na svůj provoz 564 milionů tun svého vodíkového paliva. Vsadím se, že jeho účty za plyn jsou gigantické! Každou minutu se v energii změní 235 milionů tun vodíku. To je, jako by každou sekundu vyletělo do vzduchu milion slonů! Senzační!”

Hodnocení, doporučení: Kniha je vysloveně špatná. Rádoby vtipný způsob, kterým je psána, možná zaujme některé čtenáře, hledající pobavení, celkově však úroveň knihy snižuje. Mnohem horší však je, že na informace v knize se nemůžete spolehnout. Knihu rozhodně nedoporučujeme!

Další informace:

Nakladatelství: EGMONT Praha

Rok vydání: 2003 (originál vyšel roku 1997)

Cena: 114 Kč

Rozsah: 143 stránek A5

Ilustrace: černobílé, velké množství

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné