Skip to content


Klaus M. Schittenhelm: Jak se vyznat ve hvězdách ☺☺☺☺

Podtitul: 25 nejkrásnějších souhvězdí. Velmi šikovná knížka pro začínající pozorovatele. Začátek knihy přináší několik stručných, ale velmi důležitých rad čtenářům knihy a začínajícím pozorovatelům. Největší část knihy přináší informace o nejjasnějších souhvězdích naší oblohy. Ty jsou rozdělené na roční období. Kromě popisu, jak které souhvězdí vyhledat a velmi pěkných mapek oblohy tu najdete i další informace. Například jaká báje se k nim pojí, jaké zajímavé objekty v nich můžeme očima nebo triedrem spatřit, jak je které souhvězdí velké apod. Poslední část knihy je věnována pozorování Mléčné dráhy, Měsíce, planet, komet, meteorických rojů a umělých družic. Vše je doplněno velmi pěknými obrázky: mapkami, ilustracemi a fotografiemi. Úplný závěr obsahuje základní informace i našich veřejných hvězdárnách a planetáriích.

Určeno: Starším i mladším dětem, začátečníkům.

Co je na knize dobré: Je velmi pěkná, přehledná, obsahuje všechny důležité informace, navíc přehledně a jednoduše podané. Velmi šikovně je zde zavedené poměřování velikostí na obloze pomocí ruky.

Co není dobré: Občas, i když velmi zřídka, je popis natolik zjednodušen nebo nejasný, že může dojít k nedorozumění. Například při vyhledávání Polárky není řečeno, kterým směrem se vzdálenost „zadních” kol Velkého vozu má „nanášet” na oblohu, místo „na šířku dvou prstů” je řečeno „na dvě šířky prstů” a podobně. Dost nešťastné je také číslování stránek, které je nahoře a na vnitřním kraji stránky, což nedělá vyhledávání konkrétní stránky v knize nijak snadné.

Ukázka:

„Pollux je dole, Kastor nahoře. Zapamatujete si to podle pořadí počátečních písmen v abecedě, K předchází P. Obě hvězdy patří k pětadvaceti nejjasnějším hvězdám oblohy. Žlutavý Pollux je o něco jasnější než výrazně bílý Kastor. Triedrem můžete v nohách Blíženců vyhledat dvě hezké hvězdokupy. Jasnější má označení M 35 a je asi na dvě šířky prstů vpravo nad hvězdou značící nohu Kastora. V triedru ji uvidíme jako jasnou mlhovinu s několika hvězdičkami. Asi na tři šířky prstů pod hvězdou představující nohu Polluxe najdeme „zimní” hvězdokupu, tzv. Vánoční stromeček, oficiálně označený NGC 2264. Triedr zobrazí jen podélnou skvrnu, podobu vánočního stromečku odhalíme teprve malým dalekohledem.”

Hodnocení, doporučení: Hezká a šikovná knížka pro úplné začátečníky. Navíc není obsáhlá a neodradí tedy ty, kteří nečtou moc rádi. Mapky jsou dostatečně velké a velmi dobře udělané. K prvním samostatným astronomickým krůčkům je knížka velmi vhodná. A není ani příliš drahá. Knihu doporučujeme!

Další informace:

Nakladatelství: Albatros Praha

Rok vydání: 2007 (originál 2005)

Cena: 225 Kč

Rozsah: 95 stránek A4

Ilustrace: barevné, velké množství

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné