Skip to content


Zdeněk Pokorný: Zlaté století astronomie ☺☺☺☺☺

Reprezentativní kniha na křídovém papíře, s množstvím barevných obrázků. Ve dvaceti kapitolách se její autor, docent Zdeněk Pokorný, bývalý ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně, zastavil u 20 nejdůležitějších událostí či objevů z oblasti astronomie, které tuto krásnou vědní disciplínu změnily k nepoznání. První kapitolka začíná na přelomu 19. a 20. století, kdy celičký (Kapteynův) vesmír měřil pouhých 40 tisíc světelných let. V dalších kapitolkách se například dozvíte, jaká okna do vesmíru si lidstvo v minulém století otevřelo a jaké nečekané a neuvěřitelné objevy díky nim učinilo. Několik zastavení věnuje autor také výzkumu Sluneční soustavy od vědeckého přínosu misí Apollo přes výzkum meziplanetární hmoty až k našim nejvzdálenějším výzkumným sondám, Voyagerům. Nechybí ani medailonky několika významných osobností astronomie dané doby. Úvod ke knize napsal nejznámější popularizátor astronomie u nás, pan doktor Jiří Grygar.

Určeno: Starším dětem, pokročilým a náročnějším čtenářům.

Co je na knize dobré: Grafické zpracování, přehlednost, srozumitelnost. Styl „vyprávění”… I čtenář, který o pokroku astronomie nikdy ani chvilku nepřemýšlel, z knížky získá velmi slušný přehled o tom, co všechno předcházelo našim dnešním znalostem.

Co není dobré: Nenašla jsem ani jeden maličký nedostatek.

Ukázka:

„V současné době se nejvíce meteoritů nalézá právě v Antarktidě. Není tomu tak proto, že by jich tam dopadalo víc než na jiná místa zeměkoule, jsou zde jen zvláštní podmínky k jejich uchování a nalezení. Dnes počet sebraných meteoritů na tomto docela malém ledovém kontinentu již překročil dvacetitisícovou mez, což je mnohokrát víc než na celém zbytku světa a toto číslo se v budoucnu zcela určitě velmi rychle zvýší. Vždyť ročně na tomto seznamu přibývá více než tisíc položek! Místa nálezů ale nejsou roztroušena po Antarktidě zcela náhodně. Existují oblasti, kde je množství nalezených meteoritů obzvlášť velké; především na úpatí hor táhnoucích se od Viktoriiny země přes střed Antarktidy až do Coatsovy země. Je proto nějaké vysvětlení? Antarktida je překryta masivním ledovcem, který postupuje od jižního pólu směrem na sever. Sněhové a ledové masy se pomalu přesouvají k okrajům kontinentu a mizí jako šelfový led v mořích. Meteority, pokud na ledovce napadají, se samozřejmě pohybují spolu s ledem. Když ovšem ledovec narazí na vysoké hory, jako například ve Viktoriině zemi, jeho postup se zastaví. Během letních měsíců led rychle ubývá. Meteority takto ovšem nezmizí, hromadí se zde … ”

Hodnocení, doporučení: Krásná knížka, která může být ozdobou každé knihovničky. Kromě mnoha informací přináší i příjemné čtení na chvíle odpočinku. Srozumitelná a přínosná bude zcela určitě i lidem mimo „rodinu” milovníků astronomie. Knihu vřele doporučujeme!

Další informace:

Nakladatelství: Aventinum s.r.o. Praha

Rok vydání: 2007

Cena: 499 Kč

Rozsah: 240 stránek A4

Ilustrace: barevné, velké množství

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné