Skip to content


Penny Clarke: Dobývání vesmíru ☺☺☺☺

Knížka pro „malé kosmonauty”. Na třiceti dvoustranách se malí čtenáři seznámí s historií kosmonautiky, misemi Apollo, vesmírnými stanicemi, raketoplány, výzkumem Sluneční soustavy a vyhlídkami na další dobývání vesmíru. Ilustrace v knize jsou barevné, velké a opravdu hezké. Výborně doplňují text, který je dělen do krátkých odstavců.

Určeno: mladším zvídavým dětem, začínajícím čtenářům

Co je na knize dobré: Větší písmo a text, rozdělený na odstavce, tedy vhodný pro začínající čtenáře. Velmi hezky a napínavě popisované Grafická úprava s velkým množstvím krásných obrázků: většina z nich přesně znázorňuje popisované věci, nechybí však ani ilustrace s lehkou nadsázkou a vtipem.

Co není dobré: Několik překlepů. Malá nepřesnost při překladu termínů a používání slov, které malí čtenáři nebudou znát a která se dala nahradit slovy jinými, známějšími. Jedna informace je přinejmenším nepřesná: měsíční horniny „mnohem větší stáří” než pozemské nemají, rozdíl je z geologického hlediska nevýznamný. Tyto chybičky jsou však malé a je jich jen pár.

Ukázky:

„Když se Columbia dostala k třetímu stupni Saturnu V, byly vypuštěny panely chránící Eagle. Lunární modul byl příliš křehký na to, aby proletěl zemskou atmosférou. Collins řídil servisní modul pomocí speciálního zařízení tak, aby se servisní modul dostal co nejblíž k Eaglu.

Columbia a Eagle se úspěšně spojily. Potom Collins obrátil Columbii, aby odpojil Eagle od třetího stupně Saturnu V. Nyní Eagle krásně dosedl na místo před Columbií. Astronauti se vydali k Měsíci a nechali třetí stupeň Saturnu V za sebou.”

“Vesmírné lodě Voyager 1 a 2 učinily při své velké výpravě okolo čtyř planet několik významných objevů. Zjistily, že červená skvrna na Jupiteru je ve skutečnosti silná bouře. Odhalily, že Uran má magnetické pole, o kterém vědci do té doby nevěděli, a o deset měsíců více, než astronomové tušili. Největší měsíc Neptunu, Triton, má zřejmě aktivní gejzíry, ovšem otázkou je, co z nich vychází.”

Další informace:

Nakladatelství: D-Consult Praha

Rok vydání: 2007

Rozsah: 64 stran přibližné velikosti A4

Ilustrace: kreslené, barevné, velmi pěkné a početné, jejich autory jsou David Antrax, Mark Bergin, Bill Donohoe

Cena: 180Kč

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné