Skip to content


Jiří Dušek: Nebeský cestopis ☺☺☺☺☺

Krásná kniha, plná informací o tom, co a jak je možné na nebi pozorovat, o zajímavých objektech ve vesmíru, jednotlivých souhvězdích a hvězdách. Pro každé roční období je v ní velká přehledová mapka souhvězdí, usnadňující orientaci na obloze. Dál v knize najdete různé rady a návody, které vaše počáteční astronomické kroky velmi usnadní. Knihu doplňuje velmi šikovný průvodce – malá sešitová příloha, ve kterém najdete nejen mapky souhvězdí, ale také seznam a popis objektů, vhodných pro první pozorování. Ten si snadno přibalíte do batohu s pomůckami na pozorování.

Určeno: Starším dětem a mládeži, začátečníkům

Co je na knize dobré: Spolehlivé, dobře podané a ucelené informace. Krásná úprava. Velké množství působivých fotografií. Spousta praktických rad a návodů.

Co není dobré: Některé stránky jsou za horšího osvětlení špatně čitelné, například červené písmo na béžovém skvrnitém podkladu není právě šťastná kombinace. Navíc je v knize několik překlepů a tiskařských chyb. Jedny jsou úsměvné (nad mapkami k jednotlivým ročním obdobím je 2x nadpis Mapa letní oblohy, ačkoliv druhá s tímto jménem je jarní, str.55), jiné matoucí (chybí tři nuly v řádech u hmotnosti Slunce, str.64). Všechny tyto drobné vady na kráse lze knize pro její jinak vynikající úroveň odpustit.

Ukázka: ” Hvězdy ve dne: Stačí sestoupit do hluboké studny a nebo se na oblohu podívat ze dna vysokého komínu. Při troše štěstí pak můžete zahlédnout hvězdy. Alespoň tak se to traduje. Bohužel, jedná se o pověru. Ani kdybyste sestoupili na dno té nejhlubší studny a vyhledali ten nejvyšší komín, žádnou stálici na denní obloze bez dalekohledu neuvidíte. Jednak byste museli mít skutečně veliké štěstí, aby přímo nad vámi zářila nějaká hvězda, jednak vadí příliš velký jas nebe.

Jinak je tomu při pohledu dalekohledem, který snižuje jas denní oblohy, ale jasnost hvězdy naopak zesiluje. Dokonce i v menším přístroji proto na čistém nebi zahlédneme několik stálic. Problém je ale v tom, že je musíte nějakým způsobem nalézt, což není vůbec jednoduché.

Přesto všechno nemusíte házet flintu do žita. Na denní obloze, pokud nevadí mraky a je dostatečně průzračný vzduch, totiž snadno najdete alespoň jeden objekt:jasnou Venuši. Tu bez problémů zahlédnete v době, kdy je úhlově dostatečně daleko od Slunce. Jenom musíte vědět, kde přesně leží. Pokud totiž minete správné místo, planetu snadno přehlédnete.”

Hodnocení, doporučení: Jedna z nejlepších knih pro začátečníky. Poutavou formou se z ní dozvíte vše, co by měl každý pozorovatel vědět, a ještě mnohem více. Určitě se k ní budou vracet i pokročilí: pro osvěžení paměti, kvůli krásným fotografiím, pro nějaký šikovný nápad. Knihu rádi doporučujeme a upozorňujeme, že už není všude k dostání.

Další informace:

Nakladatelství: Computer Press Praha

Rok vydání: 2005

Cena: 357 Kč

Rozsah: 164 stránek A4

Ilustrace: velké, barevné fotografie

About the author

Věra Bartáková Věra Bartáková ... bývalá předsedkyně a později hospodářka Sekce pro děti a mládež, amatérská astronomka, hlavní duše hvězdárny v Mikulášovicích

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné