Skip to content


Oblohu rozzáří meteorický roj

Prázdniny jsou ve své polovině a vám, kteří se více než ostatní lidé díváte večer na oblohu, se přímo nad vašimi hlavami připravuje krásné nebeské představení s názvem Perseidy.

Co to jsou Perseidy a odkud se vzaly?

Perseidy, ale například i Leonidy na podzim, či Lyridy na jaře jsou takzvané meteorické roje. Naše planeta v průběhu roku prochází prachovými stopami, které nám tu zanechaly komety při svých minulých návratech ke Slunci. Když pak prachová zrnka vstoupí poměrně velkou rychlostí do zemské atmosféry, dochází k obrovskému tření a prachové částečky vytvoří známý světelný efekt – METEOR, lidově padající hvězda. Původcem meteorického roje Perseid je krátkoperiodická kometa 109P/Swift-Tuttle s periodou návratu pohybující se okolo 130 let.

Víme tedy bezpečně, že meteorický roj Perseidy nepochází ze souhvězdí Persea. Odkud tedy? A proč vlastně se tento meteorický roj jmenuje po tomto bájném hrdinovi, když jeho zdrojem je kometa?

Odpověď je velmi jednoduchá

Díváme li se, na oblohu právě v období maxima tohoto roje, tedy kolem 11. – 13. srpna, máme dojem, že veškeré meteory vylétávají z jediného místa, kterému říkáme radiant. Tento radiant se nám promítá právě do souhvězdí Persea, konkrétně do jeho severní části, na rozhraní Persea a Kassiopei.

Jak Perseidy pozorovat a kde?

Pozorování meteorického roje Perseid je jedním z nejhezčích a zároveň velmi zajímavých způsobů, jak trávit noc pod krásnou letní oblohou. Nepotřebujete žádný dalekohled, ačkoli i teleskopicky lze meteory pozorovat. Nicméně pokud chcete zaznamenat co největší počet, bohatě vám postačí vaše vlastní, optikou neozbrojené oči. Zajímavým způsobem je rovněž fotografické zaznamenávání meteorů. Na pořízené fotografii se Vám kromě zemské rotace, což se projeví protaženými obloučky hvězd, zobrazí i při troše štěstí čára proletivšího meteoru.

Své pozorovací stanoviště si vybírejte pokud možno stranou od přesvětlených městských aglomerací a volte místa s odkrytým jižním obzorem.

Podmínky pro pozorování Perseid v roce 2010

Jsou téměř ideální. Nov nastává 10. srpna, takže svit Měsíce nebude pozorování rušit. Největšího počtu meteorů se dočkáte nad ránem, zhruba mezi 2. – 4. hodinou ranní, kdy můžete spatřit až 30 meteorů za hodinu.

Přejeme Vám tedy jen jasné noci!

About the author

Martin Mašek Martin Mašek ... Místopředseda Sekce pro děti a mládež. Student geografie a amatérský astronom z Liberce. Pozorovatel komet, deep-sky objektů a proměnných hvězd. Je objevitelem několika planetek a proměnných hvězd. Má rád přírodu, mimo astronomii se věnuje fotografování a výletům do přírody. Je členem skautského oddílu.

Podobné články

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Povinné

Povinné

Volitelné